Sökning: "Kostvetenskap Uppsala universitet"

Visar resultat 11 - 15 av 207 uppsatser innehållade orden Kostvetenskap Uppsala universitet.

  1. 11. Friidrottstränares kunskap omrelativ energibrist hosidrottare – en enkätstudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Amanda Persson; Olivia Wiik; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Relative energy deficiency in sport (RED-S) kan uppstå på grund av låg energitillgänglighet orsakat av otillräckligt energiintag i relation till energiutgifter hos idrottare med negativa konsekvenser för hälsa och prestation som följd. Kunskap om RED-S hos tränare lyfts som en central del i det förebyggande arbetet. LÄS MER

  2. 12. Mikrobiologiska Effekter och dess Relevans vid Nutritionsbehandling av Diabetes typ 2 : en scoping review

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Per Bylund; Max Berenmark; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Global incidens och prevalens av diabetes mellitus typ 2 (DM2) ökar och rådande praxis har visats ge otillfredsställande klinisk effekt. Preklinisk evidens indikerar att tarmmikrofloran besitter etiopatologisk relevans och att den kan utgöra ett terapeutiskt mål för nutritionsinterventioner, men nytillkommen klinisk forskning på området är ännu ej kartlagd. LÄS MER

  3. 13. Implementerad standardiserad dokumentation i vården : En internationell jämförelse av dietisters attityder till hur en standardiserad nutritionsbehandlingsprocess och terminologi påverkar kommunikation

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Gabriella Knutes; Karin Lang; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Internationellt används idag två standardiserade nutritionsbehandlingsprocesser och terminologier inom dietetiken, NCP/T och DCP/ICF-D. Standardiseringarna har gemensamma och unika fördelar, däribland att de främjar kommunikationen inom hälso- och sjukvården. LÄS MER

  4. 14. Nutritionsrelaterade avvikelser på ett universitetssjukhus i Mellansverige : Vart brister nutritionsvården och hur kan den förbättras?

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lovisa Selin Lännevall; Sandra Germundsson; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning  Introduktion All hälso- och sjukvårdspersonal är skyldiga att rapportera en avvikande händelse i vården som kunde ha lett till eller som har lett till en vårdskada. För alla vårdprofessioner är det viktigt att veta vart nutritionsvården brister för att kunna sätta in åtgärder på dessa punkter, där dietisten har en central roll i förbättringsarbetet kring nutritionsrelaterade avvikelser på sjukhus. LÄS MER

  5. 15. Matbeteende hos barn med läkemedelsbehandlad ADHD : ur ett föräldrarperspektiv

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Kevin Demir; [2023]
    Nyckelord :ADHD; barn; aptit; matbeteende; läkemedelsbehandling;

    Sammanfattning : Bakgrund: Attention Deficit-Hyperactivity Disorder (ADHD) är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som ofta medför funktionella svårigheter i vardagen med beteenden såsom försämrad fokus, impulsivitet och hyperaktivitet. Centralstimulerande läkemedel, vars verkan påvisat stora risker gällande aptitnedsättning, är således en vanlig behandling att implementera för att kontrollera symtomen. LÄS MER