Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 482 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Upplevelser av lukt- och smakstörningar efter Covid-19 : En tematisk innehållsanalys i ett internetforum

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jessica Carackosh; Mikaela Leukhardt; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund: Ett vanligt och karaktäriserande symtom för akut Covid-19 infektion är lukt- och smakstörningar. För en del av de som drabbats kvarstår dessa störningar långt efter det att infektionen läkt ut. Dessa störningar kan påverka individens liv och vardag, vilket kan leda till stora utmaningar och konsekvenser. LÄS MER

  2. 2. Hälsopåståenden på livsmedel : En kvantitativ studie om unga vuxnas förståelse och attityder

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Filip Alderborn; Tat Wai Wong; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING   Bakgrund: EG-förordning 1924/2006 trädde i kraft 2007 med syfte att skydda konsumenter från missvisande närings- och hälsopåståenden på livsmedel. Tidigare studier gällande hälsopåståenden och märkningar påverkar konsumenters uppfattning om produkters hälsosamhet. LÄS MER

  3. 3. Hur ser grönsaksintaget ut bland unga vuxna 18-30 år i Sverige? : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Altinaj Ghafori; Madelin Harju; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Bland unga vuxna mellan 18-30 år har skillnader i grönsaksintag observerats mellan könen och tidigare forskning visar att det finns starka bevis på att mer grönsaker i maten ger positiva hälsoeffekter samt minskar risken för olika folksjukdomar.    Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka intaget av och attityderna kring grönsaker bland 18-30 åringar, främst studenter, i Sverige. LÄS MER

  4. 4. Fullkorn: ett rent hel-vete i vardagen : En studie om fullkornskonsumtion bland vuxna mellan 18–44 år i Sverige

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Vendela Erika Schweitz; Rebeka Bereczky Veress; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Endast 12 procent av befolkningen i Sverige konsumerar den rekommenderade dagliga mängden av fullkorn regelbundet. Lägst konsumtion observeras bland vuxna i åldern 18–44 år. LÄS MER

  5. 5. Utvärdering av digital kostbehandling vid IBS : En kvalitativ intervjustudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Viktoria Olsson; Julia Wallin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Det har blivit alltmer förekommande att använda sig av digitala vårdmöten vid behandling av diverse sjukdomar inom sjukvården. Inom svensk primärvård tillämpas detta av bland annat dietister, vilka behandlar kost- och nutritionsrelaterade sjukdomstillstånd. En av dessa sjukdomstillstånd är irritable bowel syndrome (IBS). LÄS MER