Sökning: "Kostvetenskap"

Visar resultat 16 - 20 av 482 uppsatser innehållade ordet Kostvetenskap.

  1. 16. Effekter på ADHD-symtom hos barn och ungdomar vid supplementering med omega-3 fettsyror : - en scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jane Björklin; Josefin Sandqvist; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund I takt med att allt fler, framför allt barn och ungdomar, diagnostiseras med ADHD ökar användningen av centralstimulerande läkemedel. Dessa läkemedel orsakar ofta besvärliga biverkningar för patienten, vilket medfört ett ökat intresse för att hitta alternativa behandlingsmetoder. LÄS MER

  2. 17. Kännedom om och följsamhet till Livsmedelsverkets kostråd : En kvantitativ undersökning

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elsa Eriksson; Linn Eklund; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Livsmedelsverkets kostråd har tagits fram för att belysa vilka livsmedel eller livsmedelsgrupper som Sveriges befolkning gynnas att förändra sin konsumtion av. Att följa dessa kan förebygga och minska förekomsten av de livsstilsrelaterade folkhälsosjukdomarna. LÄS MER

  3. 18. Upplevelser av arbetet med specialkost och anpassad kost i grundskolan : En kvalitativ intervjustudie med skolkökspersonal

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Susannah Hicks; Lisa Thunström; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Antalet serverade måltider med special- och anpassad kost i svenska grundskolan ökar. I nationella riktlinjer och rekommendationer finns vägledning för skolkökspersonal inom området. LÄS MER

  4. 19. Ätsvårigheter hos barn med attention deficit hyperactivity disorder och/eller autismspektrumstörning och bedömning av dessa : en scoping review

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Julia Stegfeldt; Clara Sonesson Sörman; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Barn med attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) och autismspektrumstörning (AST) verkar ha en inadekvat nutritionsstatus i jämförelse med neurotypiska barn. Diskussioner förs kring vanligt förekommande ätsvårigheter hos dessa barn och hur de påverkar nutritionsstatusen. LÄS MER

  5. 20. Äldre personers kunskapsbehov kring kost

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Tove Jellerbo; Isabella Tielman; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Tack vare en ökad medellivslängd utgör äldre personer en större del av Sveriges befolkning. Åldrande medför fysiska förändringar som påverkar matbehovet. Vikten av god nutrition och hälsosamma ätbeteenden är avgörande för att förlänga de friska åren. LÄS MER