Sökning: "Kostvetenskap"
Visar resultat 16 - 20 av 482 uppsatser innehållade ordet Kostvetenskap.
16. Effekter på ADHD-symtom hos barn och ungdomar vid supplementering med omega-3 fettsyror : - en scoping review
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund I takt med att allt fler, framför allt barn och ungdomar, diagnostiseras med ADHD ökar användningen av centralstimulerande läkemedel. Dessa läkemedel orsakar ofta besvärliga biverkningar för patienten, vilket medfört ett ökat intresse för att hitta alternativa behandlingsmetoder. LÄS MER
17. Kännedom om och följsamhet till Livsmedelsverkets kostråd : En kvantitativ undersökning
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Livsmedelsverkets kostråd har tagits fram för att belysa vilka livsmedel eller livsmedelsgrupper som Sveriges befolkning gynnas att förändra sin konsumtion av. Att följa dessa kan förebygga och minska förekomsten av de livsstilsrelaterade folkhälsosjukdomarna. LÄS MER
18. Upplevelser av arbetet med specialkost och anpassad kost i grundskolan : En kvalitativ intervjustudie med skolkökspersonal
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Antalet serverade måltider med special- och anpassad kost i svenska grundskolan ökar. I nationella riktlinjer och rekommendationer finns vägledning för skolkökspersonal inom området. LÄS MER
19. Ätsvårigheter hos barn med attention deficit hyperactivity disorder och/eller autismspektrumstörning och bedömning av dessa : en scoping review
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Barn med attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) och autismspektrumstörning (AST) verkar ha en inadekvat nutritionsstatus i jämförelse med neurotypiska barn. Diskussioner förs kring vanligt förekommande ätsvårigheter hos dessa barn och hur de påverkar nutritionsstatusen. LÄS MER
20. Äldre personers kunskapsbehov kring kost
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Tack vare en ökad medellivslängd utgör äldre personer en större del av Sveriges befolkning. Åldrande medför fysiska förändringar som påverkar matbehovet. Vikten av god nutrition och hälsosamma ätbeteenden är avgörande för att förlänga de friska åren. LÄS MER