Sökning: "Kvigor"

Visar resultat 1 - 5 av 74 uppsatser innehållade ordet Kvigor.

  1. 1. Faktorer som påverkar livslängden hos svenska mjölkkor : effekter på metanutsläppen

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Mikaela Walltin; [2023]
    Nyckelord :fertilitet; nkalvningsålder; kvigor; metan; mjölkkor; rekryteringsprocent;

    Sammanfattning : Livslängden hos svenska mjölkkor är idag relativt kort då faktorer som en hög rekryteringsprocent, låg fertilitet, sjukdomar och skador, låg mjölkavkastning, hög inkalvningsålder och en önskan om bättre genetiskt material i nästa generations kvigor spelar in. Alla dessa faktorer påverkar i sin tur metanutsläppen då en mjölkko som lever länge och bidrar till besättningen med sin mjölkavkastning har lägre metanutsläpp än en ko som lever kortare tid. LÄS MER

  2. 2. Betesdriftens kostnad : vid uppfödning av mjölkraskvigor

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Mikaela Samuelsson; Lovisa Söderlund; [2022]
    Nyckelord :Kostnad på bete; kviga; TB-kalkyl; betesdrift; stöd; vikt på kviga; tillväxt; kostnadssimulering; uppfödning;

    Sammanfattning : I Sverige finns en beteslagstiftning som är tvingande och därmed måste alla nötkreatur över sex månaders ålder vara ute på bete under sommaren. Beroende på vart i landet produktionen bedrivs är längden av betesdriften varierande. LÄS MER

  3. 3. Biokol som tillsats i vallensilage utfodrat till mjölkraskvigor : inverkan på konsumtionsförmåga, smältbarhet, träckens konsistens och färg, samt djurens renhet

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Ida Milton; [2022]
    Nyckelord :Biokol; Smältbarhet; Vallensilage; Aktivt kol; Mjölkraskvigor; Konsumtionsförmåga; Träckkonsistens; Färg; Renhet;

    Sammanfattning : Biokol är en produkt som tillverkas av organiskt material eller biomassa i en process som kallas pyrolys, då materialet upphettas i en temperatur från 350 till 1000 ̊C i en syrefri miljö. Biokol är lagringsstabil under lång tid innan den bryts ned och fungerar därför som kolsänka. LÄS MER

  4. 4. Tillskott av vitaminer till nyfödda dikalvar : påverkan på tillväxt och överlevnad de första 2 månaderna efter födsel

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Emma Hallberg; [2022]
    Nyckelord :dikalv; tillväxt; överlevnad; vitaminer; råmjölk; immunförsvar; immunoglobulin; vitamintillskott; kalvar; kalvhälsa;

    Sammanfattning : Antalet dikor i Sverige har ökat de senaste åren samtidigt som antalet besättningar minskar. Att bedriva dikoproduktion innebär att korna ofta kalvar på tidig vår och går ihop med sina kalvar ute på bete under sommaren för att sedan avvänja sina kalvar på hösten. Det finns många faktorer som påverkar kalven fram till avvänjning. LÄS MER

  5. 5. Foderåtgång och tillväxt hos mjölkraskvigor utfodrade med bioraffinerad presskaka från gräs/klöverensilage

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Alma Hagskär; [2022]
    Nyckelord :ungdjur; ensilage; bioraffinerad presskaka; konsumtion; tillväxt; hull;

    Sammanfattning : Bioraffinering är en process där ensilage eller grönmassa, med hjälp av en skruvpress, delas upp i en presskaka och en pressjuice. Presskakan kan utfodras till idisslare och pressjuicen kan utfodras till grisar, bioraffinering möjliggör därför utfodring av vall till grisar i större utsträckning och ger på så vis vallen ett bredare användningsområde. LÄS MER