Sökning: "LDL"

Visar resultat 6 - 10 av 76 uppsatser innehållade ordet LDL.

  1. 6. Har agonister på farnesoid X receptorer (FXR) och peroxisomproliferatoraktiverade receptorer (PPAR) terapeutisk potential vid icke-alkoholorsakad fettleversjukdom (NAFLD)?

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Agnes Nyman; [2023]
    Nyckelord :NAFLD; NASH; FXR-agonist; PPAR-agonist;

    Sammanfattning : Introduktion: Icke-alkoholorsakad fettleversjukdom (NAFLD) kännetecknas av hepatisk fettinlagring i frånvaro av alkoholmissbruk. För en andel av patienterna leder sjukdomen till leverinflammation och fibros och benämns då icke-alkoholorsakad steatohepatit (NASH). Denna variant av sjukdomen kan utvecklas till levercirros eller levercancer. LÄS MER

  2. 7. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fanny Lagerström; [2023]
    Nyckelord :Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Sammanfattning : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. LÄS MER

  3. 8. Ingen effekt av fermenterade sojaprodukter på blodfetter

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Paulina Lindman; Julia Nordqvist; [2022-06-21]
    Nyckelord :Blodfetter; lipidprofil; HDL-C; LDL-C; totalkolesterol; kardiovaskulär sjukdom; cheonggukjang; doenjang; fermenterad soja; fermented soy; cardiovascular disease; total cholesterol; lipid profile; Blood lipids;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget för att supplement av fermenterade sojaprodukter har en effekt på blodfetter hos vuxna med normala blodfettsnivåer. Metod: Litteraturinsamlingen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. LÄS MER

  4. 9. Förbättrar fermenterad soja lipidnivåer?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonathan Orinius; Marcelo Villalta Rivera; [2022-06-21]
    Nyckelord :Apo B Apo A1; Fermenterad soja; HDL kolesterol; LDL kolesterol; Lipider; RCT; Total kolesterol; Triglycerider; Triglycerides; Total cholesterol; Lipids; LDL cholesterol; HDL cholesterol; Fermented soy;

    Sammanfattning : Syfte: Undersöka om fermenterade sojaprodukter har en effekt på lipidnivåer hos vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med inget intag av sojaprodukter Metod: Insamling av data skedde i de två databaserna Scopus och Pubmed. Mesh termer som användes var ‘’Soy Foods’’, “Fermentation” och “Lipids” etc. LÄS MER

  5. 10. Systemic risk markers for cardiovascular diseases, effect of periodontal treatment : A literature study

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för odontologi

    Författare :Mohamed Sabee; Bilal Dumairieh; [2022]
    Nyckelord :Periodontitis; Periodontal treatment; cardiovascular diseases; blood lipids; cytokines; CRP;

    Sammanfattning : ABSTRACT Background: Cardiovascular diseases (CVD) can be a risk factor for periodontitis, but periodontitis can also be a marker for an increased risk of cardiovascular diseases. In addition, the infectious biological effects may also be risk factors, such as increased number of cytokines or periodontal bacteria in the circulation. LÄS MER