Sökning: "Lamm"

Visar resultat 1 - 5 av 84 uppsatser innehållade ordet Lamm.

  1. 1. Skötselrutiner och dess påverkan på lammdödlighet : under de första fem dygnen

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Elsa Lilliebrunner; [2024]
    Nyckelord :får; lamm; lammdödlighet; skötselrutiner;

    Sammanfattning : Att minska lammdödlighet är en av de viktigaste faktorerna för en ökad lönsamhet som fårhållare. Hur stor andel lamm som dör skiljer åt mellan besättningar, däremot är orsakerna bakom lamm-dödlighet ofta desamma mellan besättningarna. LÄS MER

  2. 2. Användning av vallväxter för parasitbekämpning hos betande får

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Towe Olsson; [2023]
    Nyckelord :käringtand; esparsett; vitklöver; cikoria; vallväxter; får; lamm; parasiter; tannin; seskviterpen laktoner; flavonoider;

    Sammanfattning : Mag- och tarmparasiter kan ge konsekvenser för både fårs och lamms hälsa samt för fårproducenternas ekonomi. Symptom som blodbrist, tillväxthämning samt plötsliga dödsfall kan uppstå hos djuren. Felaktig användning eller överanvändning av kemiska parasitbehandlingar har även lett till en ökande resistens hos parasiterna. LÄS MER

  3. 3. A comparative study of innovation rennets from Swedish ruminants: calves, kids, and lambs

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Dena Marie Bengtsson; [2023]
    Nyckelord :Ruminant milk; Swedish bovine rennet; Swedish kid rennet; Swedish lamb rennet; Artisanal cheese production; Rheological properties; Curd yield; Gel firmness; Innovation; Milk coagulation time;

    Sammanfattning : The study aimed to examine Swedish innovation rennets (lamb and kid) and bovine rennets (pepsin and chymosin) in combination with species-specific milk from goat, sheep, and cow. This was accomplished by evaluating the gross composition, casein and whey protein content, casein number of the milk types, as well as rheological properties, such as curd yield, coagulation time, and gel firmness. LÄS MER

  4. 4. Anledningar till att förmedling av lamm är mindre förekommande i Sverige : en kvalitativ semistrukturerad intervjustudie

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101); SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Frida Hansson; Nelly Åxman; [2023]
    Nyckelord :Lamm; förmedling; vinterlamm; djurvälfärd; lönsamhet;

    Sammanfattning : Den svenska lammproduktionen är en liten del av den totala produktionen av lamm i EU och mindre besättningar dominerar branschen. Precis som i den internationella produktionen finns det olika uppfödningsstrategier. I detta arbete belyses strategin kring förmedling av lamm, som i Sverige är mindre vanligt. LÄS MER

  5. 5. Prevalens av fotröta och smittsam digital dermatit hos svenska får – en fältstudie

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Sophia Mourath; [2023]
    Nyckelord :CODD; får; visuell bedömning; fotografering; klövar; Dichelobacter nodosus; Fusobacterium necrophorum; Treponema spp;

    Sammanfattning : Denna studie har undersökt förekomsten av de två smittsamma klövsjukdomarna fotröta och CODD (Contagious ovine digital dermatitis) hos får i Sverige. Fotröta är vida spridd världen över och orsakar nekrotiserande inflammation i klövspaltshuden som i ett senare skede kan leda till underminering av sulhornet och klövkapselavlossning. LÄS MER