Sökning: "Lektiner"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade ordet Lektiner.

  1. 1. How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Anna Johansson; [2022]
    Nyckelord :Legumes; nutrients; bioavailability; antinutritional factors; absorption and uptake; antinutrients;

    Sammanfattning : As a plant-based diet has been more advocated for various reasons, legumes have become an important pillar in such a diet. Brown beans, yellow peas, green peas and fava beans are the dominating grain legumes grown in Sweden are a natural source of proteins, vitamins and minerals. LÄS MER

  2. 2. Comparison of Lectins and their suitability in Lectin Affinity Chromatography for isolation of Glycoproteins

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Pontus Andersson; [2020]
    Nyckelord :biotechnology; lectins; chromatography; glycoproteins; lectin affinity chromatography; LAC; ConA; Concanavalin A; bioteknik; lektiner; kromatografi; affinitetskromatografi; glykoproteiner; ConA; Concanavalin A;

    Sammanfattning : Virtually all extracellular proteins in humans are glycoproteins and likewise are many biopharmaceuticals. The glycosylation is directly correlated to biological function and stability of these proteins. The ability to isolate glycoproteins is thus of great importance in many applications. LÄS MER

  3. 3. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ylva Henriksson; [2017]
    Nyckelord :baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Sammanfattning : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. LÄS MER

  4. 4. Åkerböna till slaktkyckling - effekt av enzymtillsats

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Ida Elgåsen; [2015]
    Nyckelord :slaktkyckling; åkerböna; enzymtillsats; proteas; amylas; ANS; broiler; faba bean; feed enzyme; protease; amylase;

    Sammanfattning : I Sverige är soja det vanligaste proteinfodermedlet inom fjäderfäproduktionen. Att utfodra med inhemska proteinfodermedel istället för soja kan göra slaktkycklingsproduktionen mer hållbar. I Sverige är åkerbönan ett alternativ att ersätta sojan med då den är rik på råprotein och skördarna i landet har ökat de senaste åren. LÄS MER

  5. 5. Effekt av tårvätska, saliv och lektiner på bindning av Influensavirus A till humana celler

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Biomedicinsk laboratorievetenskap

    Författare :Camilla Grundström; [2011]
    Nyckelord :Influensa A; sialinsyra; saliv; H1N1v; H3N2;

    Sammanfattning : .... LÄS MER