Sökning: "Livsmedelsproduktion"

Visar resultat 1 - 5 av 150 uppsatser innehållade ordet Livsmedelsproduktion.

  1. 1. Matlandskap : om kommuners fysiska planering för hållbara livsmedelssystem

    Master-uppsats, SLU/Department of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Karolina Wingård; [2021]
    Nyckelord :livsmedelssystem; jordbruk; matproduktion; foodscape; biologisk mångfald; biotoper; ekosystem; ekosystemtjänster; miljömål; Tanum;

    Sammanfattning : Food production and land use could be blamed for a lot of the global environmental issues present in todays society. With an ever increasing global population and steadily increasing effects of climate change, which threaten our crops, there is likely potential for issues to increase in scope and severity. LÄS MER

  2. 2. PHA-framställning från restströmmar med lösningsmedelsextraktion : En energianalys på PHA-produktion med och utan intern värmeintegrering vid extraktion på torr och våt biomassa

    Master-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för ingenjörs- och kemivetenskaper (from 2013)

    Författare :Fanny Elfving; [2021]
    Nyckelord :PHA; skogsindustriellt avloppsvatten; bioplast; intern värmeintegrering; pinchanslys; CHEMCAD;

    Sammanfattning : Polyhydroxyalkanoater (PHA) är en grupp av polymerer som är biobaserade, biologiskt nedbrytbara och som kan uppvisa varierande fysiokemiska egenskaper. Således har PHA potential att ersätta konventionell och fossilbaserad plast så som polypropylen (PP) och polyetentereftalat (PET). LÄS MER

  3. 3. Pedagogisk odling i grundskolan : kunskap, praktik och skörd för framtidens skolmat

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Joel Deutschmann; [2021]
    Nyckelord :hydroponik; hydroponisk odling; hållbarhet; livsmedelssystem; microgreens; mikrogrönt; odlingspedagogik; skola; skott; undervisning vertikal odling; cultivation; education; food system; hydroponic vertical cultivation; hydroponics; school; sprouts; sustainability;

    Sammanfattning : Livsmedelsproduktionen står för ungefär 26 procent av världens globala utsläpp av växthusgaser och har därmed en stor inverkan på planetens klimat och ekosystem. Sverige importerar majoriteten av de grönsaker och frukter som konsumeras i landet. LÄS MER

  4. 4. Matsvinn – ett problem eller ett medel för andra samhällsfunktioner? : matsvinnets organisering

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Anni Holmström; [2021]
    Nyckelord :matsvinn; organisering; matnav; food hubs; matsvinnsnav; food waste hubs; samhällsfunktion;

    Sammanfattning : Matsvinn är ett problem på flera nivåer i produktionskedjan och har därför blivit ett komplext problem som är svårt att lösa. Uppsatsens syfte är att studera hur organiseringen för att motverka matsvinn ser ut samt hur den påverkar livsmedelsystemet och kan fungera bidragande till samhället i stort. LÄS MER

  5. 5. Nyttodjur istället för skadedjur? : En undersökning om innovativ livsmedelsproduktion inom småskalig potatisodling

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för design

    Författare :Martina Bergström; [2021]
    Nyckelord :Potatis; Insekter; Foodtech; Foodtech; Cirkulär design; Nudging;

    Sammanfattning : FN:s globala mål nummer två är att se till att avskaffa all hunger. För att uppnå detta så ska man bland annat säkra tillgången till näringsriktig mat för alla. Denna studie syftar till att undersöka hur skadedjur inom småskalig potatisodling kan ses som nyttodjur. LÄS MER