Sökning: "Livsmedelsverkets kostråd"

Visar resultat 1 - 5 av 48 uppsatser innehållade orden Livsmedelsverkets kostråd.

  1. 1. Hur ser grönsaksintaget ut bland unga vuxna 18-30 år i Sverige? : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Altinaj Ghafori; Madelin Harju; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Bland unga vuxna mellan 18-30 år har skillnader i grönsaksintag observerats mellan könen och tidigare forskning visar att det finns starka bevis på att mer grönsaker i maten ger positiva hälsoeffekter samt minskar risken för olika folksjukdomar.    Syfte: Syftet med denna uppsats är att undersöka intaget av och attityderna kring grönsaker bland 18-30 åringar, främst studenter, i Sverige. LÄS MER

  2. 2. Kännedom om och följsamhet till Livsmedelsverkets kostråd : En kvantitativ undersökning

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elsa Eriksson; Linn Eklund; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Livsmedelsverkets kostråd har tagits fram för att belysa vilka livsmedel eller livsmedelsgrupper som Sveriges befolkning gynnas att förändra sin konsumtion av. Att följa dessa kan förebygga och minska förekomsten av de livsstilsrelaterade folkhälsosjukdomarna. LÄS MER

  3. 3. Elevers upplevelser av hur hälsoperspektiv kopplat till MAT tas upp i hem- och konsumentkunskap

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ingargiola Alessandra; Övergaard Pua; [2023]
    Nyckelord :Mat; hälsoperspektiv; ungdomar; hem- och konsumentkunskap; HKK;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING  Bakgrund Hem- och konsumentkunskap (HKK) är ett viktigt skolämne som syftar till att ge elever nödvändiga verktyg för att bli medvetna konsumenter. Livsmedelsverkets nya kostråd innebär att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket, att äta lagom mycket och att röra på sig. LÄS MER

  4. 4. Fiskkonsumtion under och efter graviditet : En kvantitativ enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Elsa Christenson; Frida Berg; [2023]
    Nyckelord :Fiskkonsumtion; graviditet; kostråd;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Graviditeten är en period då många kvinnor lägger till, undviker eller begränsar vissa livsmedel. Fiskkonsumtion under graviditet har många hälsofördelar både för fostret och för mamman. Trots detta tenderar kvinnor att minska sin fiskkonsumtion under graviditeten. LÄS MER

  5. 5. Uppfattningar om hälsosamma matvanor och Livsmedelsverkets kostråd i relation till de egna vanorna hos personer uppväxta i Brasilien boendes i Sverige : En kvalitativ studie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma Eriksson; Silva Amorim Gabriela; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Forskning visar att migration till höginkomstländer ökar risken för folkhälsosjukdomar. En viktig aspekt är övergången från en hög andel färska råvaror till en matmarknad med stort utbud av processade livsmedel. LÄS MER