Sökning: "Lukt och smak"
Visar resultat 1 - 5 av 67 uppsatser innehållade orden Lukt och smak.
1. Temperaturens inverkan på tillväxt av olika mikroorganismer på frysta livsmedel
Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Metoder för att bevara mat har varit en viktig aspekt för att säkra livsmedelsförsörjningen genom historien. Frysning och andra konserveringsmetoder har använts med framgång under årens lopp för att förlänga livsmedels hållbarhetstid, men det finns ibland mikroorganismer på livsmedel som kan växa till mängder som kan leda till sjukdom och utgöra problem för individers hälsa, eller så kan de förskämma livsmedel. LÄS MER
2. Matval och måltider hos personer med smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion : en scoping review
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Introduktion: Ett vanligt symtom vid insjuknande i covid-19 är smak- och luktbortfall. Dessa symtom kan bestå även efter tillfrisknande från den akuta infektionen. Lukt och smak är särskilt viktigt vid ätande. LÄS MER
3. Uppkomsten av matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv
Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/MiljövetenskapSammanfattning : Den globala uppvärmning som sker i takt med mänskliga utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. För att klara Parisavtalets mål med att hålla den globala temperaturen under två grader krävs åtgärder från världens befolkning och samtliga sektioner. LÄS MER
4. Livskvalitet hos patienter med förändrad smak- och luktupplevelse under cytostatikabehandling
Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Cytostatikabehandling kan innebära att kroppsfunktioner förändras exempelvisförmågan att känna och uppfatta lukt och smak. Den Nordiska Cancerunionens definition avcancerrehabilitering beskriver cancerrehabilitering som insatser för fysiska, psykiska, socialaoch existentiella problem. LÄS MER
5. Sinperiodens inverkan på nästkommande laktation : hur vanliga produktionssjukdomar kan förbyggas
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)Sammanfattning : I takt med att avkastningen hos mjölkkor ökat på grund av förbättrade avelsstrategier och bättre management har också produktionssjukdomarna fortsatt vara närvarande, framför allt vid tiden runt kalvning. Vid denna tid är kon extra utsatt på grund av att hon ofta drabbas av negativ energibalans vilket kan leda till fysiologiska och biokemiska förändringar i kroppen. LÄS MER