Sökning: "Lukt och smak"

Visar resultat 1 - 5 av 67 uppsatser innehållade orden Lukt och smak.

  1. 1. Temperaturens inverkan på tillväxt av olika mikroorganismer på frysta livsmedel

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Almohannad Alahmad; [2022]
    Nyckelord :Frysning; ; förskämning; hållbarhet; mikroorganism; upptining;

    Sammanfattning : Metoder för att bevara mat har varit en viktig aspekt för att säkra livsmedelsförsörjningen genom historien. Frysning och andra konserveringsmetoder har använts med framgång under årens lopp för att förlänga livsmedels hållbarhetstid, men det finns ibland mikroorganismer på livsmedel som kan växa till mängder som kan leda till sjukdom och utgöra problem för individers hälsa, eller så kan de förskämma livsmedel. LÄS MER

  2. 2. Matval och måltider hos personer med smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion : en scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ninni Bellini Lindholm; Katarina Bömer-Schulte; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Ett vanligt symtom vid insjuknande i covid-19 är smak- och luktbortfall. Dessa symtom kan bestå även efter tillfrisknande från den akuta infektionen. Lukt och smak är särskilt viktigt vid ätande. LÄS MER

  3. 3. Uppkomsten av matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

    Författare :Evelina Jonsson; Kristina Svedlund; [2022]
    Nyckelord :måltidsmiljö; mellanstadieelever; mellanstadieskola; skolmat;

    Sammanfattning : Den globala uppvärmning som sker i takt med mänskliga utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. För att klara Parisavtalets mål med att hålla den globala temperaturen under två grader krävs åtgärder från världens befolkning och samtliga sektioner. LÄS MER

  4. 4. Livskvalitet hos patienter med förändrad smak- och luktupplevelse under cytostatikabehandling

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Mathilda Kleveholt; Diana Sjöberg; [2021]
    Nyckelord :smakförändringar; luktförändringar; cytostatika; livskvalité;

    Sammanfattning : Bakgrund: Cytostatikabehandling kan innebära att kroppsfunktioner förändras exempelvisförmågan att känna och uppfatta lukt och smak. Den Nordiska Cancerunionens definition avcancerrehabilitering beskriver cancerrehabilitering som insatser för fysiska, psykiska, socialaoch existentiella problem. LÄS MER

  5. 5. Sinperiodens inverkan på nästkommande laktation : hur vanliga produktionssjukdomar kan förbyggas

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Tilde Larsson; Elisabet Nilsson; [2021]
    Nyckelord :dry cow; dry period; dry cow management; dry cow feeding; acetonemia; ketosis; displaced abomasum; dry cow fertility; fatty liver; hypokalcemia;

    Sammanfattning : I takt med att avkastningen hos mjölkkor ökat på grund av förbättrade avelsstrategier och bättre management har också produktionssjukdomarna fortsatt vara närvarande, framför allt vid tiden runt kalvning. Vid denna tid är kon extra utsatt på grund av att hon ofta drabbas av negativ energibalans vilket kan leda till fysiologiska och biokemiska förändringar i kroppen. LÄS MER