Sökning: "Måltidsmiljö"

Visar resultat 1 - 5 av 84 uppsatser innehållade ordet Måltidsmiljö.

  1. 1. Måltidsmiljöns påverkan på matintag hos personer med demenssjukdomar : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Oliver Karlsson; Younes Muhammadi; [2024]
    Nyckelord :Allmän litteraturöversikt; Demens; Matintag; Måltidsmiljö.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sjukdomen demens begränsar personer som är drabbade att uppleva en god måltid, detta beror på de nedsatta kognitiva funktionerna och ambivalensen i deras humör. Tidigare forskning visar att fysisk miljö, musikterapi och vårdarens utbildningsnivå spelar en viktig roll i vårdandet av personer med demenssjukdomar, därför är det viktig att vårdaren kan hjälpa personerna som har utvecklat ätsvårigheter. LÄS MER

  2. 2. PERSONER MED DEMENSSJUKDOM -UPPLEVELSER AV MÅLTIDSMILJÖN : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Sundus Isse Nur; Shukri Osman Hussein; [2023]
    Nyckelord :Dementia; Experience; Meal environment; Nursing home; Demenssjukdom; Måltidsmiljö; Upplevelse; Äldreboende;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer med demens upplever ofta undernäring. När den obotliga sjukdomen fortskrider leder den till förlust av kognitiva förmågor. En väsentlig förmåga för människor är förmågan att äta och dricka men på grund av demens utvecklar personer med demens svårigheter att äta och dricka. Dessa ökar risken för undernäring. LÄS MER

  3. 3. MÅLTIDSSITUATIONER PÅ VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE : En allmän litteraturöversikt över vad som påverkar patienters matintag

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Mimmi Lindqvist; Anna Olsson; [2023]
    Nyckelord :Aptitstimulering; malnutrition; måltidsmiljö; måltidsupplevelse; vård- och omsorgsboende.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Forskning visar att patienter på vård- och omsorgsboende löper hög risk att drabbas av malnutrition. Måltider och adekvat näringsintag är avgörande för att förebygga sjukdomar och upprätthålla patienters hälsa. Det är en integrerad del av daglig omvårdnad och således en del av sjuksköterskors omvårdnadsansvar. LÄS MER

  4. 4. De yngsta barnens icke-verbala motstånd vid måltider i förskolan : En kvalitativ studie om hur förskollärare möter barns motstånd för att främja en demokratisk måltidsmiljö.

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Jönköping University/Högskolan för lärande och kommunikation

    Författare :Erika Augustsson; Gustavsson Ellinor; [2023]
    Nyckelord :Förskola; yngre barn; motstånd; måltid; demokrati; icke-verbal;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att undersöka förskollärares erfarenheter av att möta yngre barns motstånd i form av icke-verbala uttryck för att främja en demokratisk miljö i samband med måltider. Frågeställningarna som besvaras handlar om förskollärarnas upplevelser av hur barn gör icke-verbala motstånd under måltiderna och hur förskollärarna beskriver att de bemöter barns motstånd för att främja en demokratisk måltidsmiljö. LÄS MER

  5. 5. Måltidsmiljöns betydelse för personer med demenssjukdom : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Efrem Desta Tesfai; Shahpoor Mumand; [2023]
    Nyckelord :Demenssjukdom; malnutrition; matintag; måltidsmiljö; vårdpersonal.;

    Sammanfattning : Background: Dementia is a collective name for various diseases that lead to changes in memory, thinking ability, emotional functions, language, and the ability to act. Previous research describes that people with dementia have difficulty interpreting thirst and hunger and are therefore more likely to suffer from dehydration and other illnesses. LÄS MER