Sökning: "Måltidsmiljön demens"

Visar resultat 6 - 10 av 14 uppsatser innehållade orden Måltidsmiljön demens.

  1. 6. VÅRDPERSONALS UPPLEVELSER KRING MÅLTIDSMILJÖNS BETYDELSE FÖR PERSONER MED DEMENS

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Petra Granqvist; Viveka Nilsson; [2020]
    Nyckelord :Demens; Miljö; Måltid; Omvårdnad; Vårdpersonal;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom är en utbredd folksjukdom, idag lever 50 miljoner personer världen över med sjukdomen, och antalet drabbade förväntas tredubblas till år 2050. Sjukdomen är av kronisk och progressiv art där nervcellerna i hjärnan skadas och därmed uppstår olika kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar. LÄS MER

  2. 7. Vårdpersonalens erfarenheter av måltidsmiljön i arbete med personer som har demenssjukdom : en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Ersta Sköndal Bräcke högskola/Institutionen för vårdvetenskap

    Författare :Yasmin Abdisalam Mohamed; Sahra Abdi Yusuf; [2020]
    Nyckelord :Dementia; Dining; Meal; Nursing staff; Meal environment; Demens; Matsal; Måltid; Vårdpersonal; Måltidsmiljö;

    Sammanfattning : Demens är ett tillstånd som orsakar neuropsykologisk, neuro funktionella och neuropsykiatriska försämringar hos patienter som insjuknar. Ungefär 47 miljoner människor i världen har någon form av demenssjukdom idag. LÄS MER

  3. 8. Sjuksköterskans arbete med att förebygga och behandla undernäring hos personer med demenssjukdom : En litteraturöversikt

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Mittuniversitetet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Kristina Lundgren; Martin Mattsson; [2019]
    Nyckelord :Demens; förebyggande åtgärder; litteraturöversikt; undernä-ring.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring är vanligt förekommande bland personer med de-mens. Ofrivillig viktnedgång är en riskfaktor för dödlighet och försämrad funktionsstatus hos äldre. I Sverige finns ca 160 000 personer med demens. LÄS MER

  4. 9. Gynnsam måltidsmiljö för patienter med demenssjukdom : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Leya Eriksson; Jeanette Silén; [2019]
    Nyckelord :demens; malnutrition; miljö; måltid; personcentrerad vård;

    Sammanfattning : Bakgrund: Patienter med demenssjukdom lider risk att drabbas av malnutrition till följd av sjukdomen. Orsaker till malnutrition kan vara nedsatt aptit, kognitiva funktionsstörningar, sociala, kulturella och miljömässiga problem. LÄS MER

  5. 10. Måltidsmiljöns utformning och inverkan på patienter med demenssjukdom : En litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Institutionen för vårdvetenskap

    Författare :Mari Abo-azaz; Sahuur Magan; [2018]
    Nyckelord :Dementia; Environment; Mealtime; Dining room; Physical environment; Food food intake; Effect; Demens; Miljö; Måltid; Matsal; Fysisk miljö; Mat matintag; Effekt;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demens är en obotlig sjukdom. Demenssjukdom kan leda till allvarliga symtom som språksvårigheter, minnesdysfunktion och beteendeförändringar. Detta bidrar till att personer med demenssjukdom kräver en särskild och väl anpassad omgivning. LÄS MER