Sökning: "MAT BEHOV"
Visar resultat 21 - 25 av 309 uppsatser innehållade orden MAT BEHOV.
21. En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun
Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and TechnologySammanfattning : Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. LÄS MER
22. Strategier vid ätsvårigheter hos personer med stroke utifrån sjuksköterskan och patientens perspektiv – en systematisk litteraturöversikt
Magister-uppsats,Sammanfattning : Bakgrund: Ätsvårigheter efter stroke är vanligt och kan bero på hemipares, nedsatt funktion i muskulatur i mun och svalg, minskad vakenhet, neglekt eller kognitiv funktion. Ätsvårigheter är den vanligaste orsaken till viktminskning i denna patientgrupp och kan i sin tur leda till undernäring. LÄS MER
23. Sömn och omvårdnad : En tematisk litteraturstudie om främjande av sömn för inneliggande patienter
Kandidat-uppsats, Röda Korsets HögskolaSammanfattning : Bakgrund: Sömn är ett grundläggande mänskligt behov, avgörande för återhämtning, och är precis som mat och syre något vi inte klarar oss utan. I stunder av sjukdom eller skada är sömn extra viktigt. Patienter inom slutenvården upplever ofta problem med sömnen. LÄS MER
24. 3D printer in dosimetry and mammography – designing and testing an OSL dosemeter holder and a low contrast-detail phantom
Master-uppsats, Lunds universitet/SjukhusfysikerutbildningenSammanfattning : Introduction: Today, 3D printing is a versatile tool used in a wide range of fields. With the advent of more cost-effective fused deposition modelling (FDM) 3D printing technologies it is time to investi- gate what such a 3D printer has to offer in radiation science applications. LÄS MER
25. Mat och vätskeregistrering i praktiken - dietistens perspektiv : En kvalitativ intervjustudie
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : Bakgrund Undernäring leder till ökat lidande, längre vårdtider och försämrad livskvalitet för patienter, därför är det viktigt att tidigt upptäcka ett lågt matintag för att snabbt kunna sätta in adekvata nutritionsåtgärder. Mat- och vätskeregistrering ger en indikation på om dietist bör kopplas in, och är ett viktigt underlag för dietister vid val av nutritionsåtgärder. LÄS MER