Sökning: "Margarin"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade ordet Margarin.

  1. 1. Blygrå rapsvivelns (Ceutorhynchus obstrictus) aktivitet i skånska rapsfält : dess påverkan på skador av skidgallmygga (Dasineura brassicae)

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Protection Biology

    Författare :Karin Henriksson; [2019]
    Nyckelord :blygrå rapsvivel; skidgallmygga; höstraps; Ceutorhynchus obstrictus; Dasineura brassicae;

    Sammanfattning : Höstraps är Sveriges mest odlade oljeväxt. Den har odlats som en avbrottsgröda för att förhindra jordburna sjukdomar och för dess oljerika frön, vilka vi använder i framställning av rapsolja och margarin. Idag odlas höstraps även för framställning av biobränsle. LÄS MER

  2. 2. Hälsoskatt på livsmedel i Sverige : Kan en riktad skatt mot skadliga fetter styra konsumtionen mot mer hälsosamma livsmedelsval?

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Nationalekonomi

    Författare :Petra Segerbrant; [2018]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Denna studie undersöker om ekonomiska styrmedel kan påverka konsumtionen av livsmedel som innehåller en hög andel mättat fett och transfetter samt om konsumtionen kan riktas mot mer hälsosamma livsmedelsval och därigenom förbättra folkhälsan. Datamaterialet som ligger till grund för analysen är aggregerat tidsseriedata över konsumtion, livsmedelsförsäljning och konsumentprisindex. LÄS MER

  3. 3. Fragmentarisk kostinformation i privata hälsobloggar

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Emma Johansson; [2015-08-10]
    Nyckelord :Blogg; sociala medier; kost; träning; dieter;

    Sammanfattning : De ursprungliga fem kostråden som handlar om att äta mycket frukt och grönt, välja fullkorn och nyckelhålsmärkta livsmedel, äta fisk 2-3 gånger i veckan samt att välja flytande margarin eller olja i matlagningen togs fram år 2005 med syftet att befolkningen enkelt ska kunna applicera de på sina egna liv. Bakom de allmänna kostråden ligger Livsmedelsverket som är en statlig myndighet som bland annat har som uppgift att förmedla kostråd till invånarna i Sverige. LÄS MER

  4. 4. Att vara eller icke vara – medveten om kostråden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Anna Johansson; Josefin Söderlund; [2014-06-26]
    Nyckelord :följsamhet; kostråd; Livsmedelsverket; medvetenhet; småbarns-föräldrar;

    Sammanfattning : Övervikt och fetma påverkas direkt av våra kostvanor. Då föräldrar har stort inflytande över barns kostvanor kan de påverka risken att drabbas av övervikt och fetma samt de livsstils-sjukdomar som följer med detta. LÄS MER

  5. 5. Smör, olja eller margarin?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Katarina Wallin; [2014-06-26]
    Nyckelord :Hem- och konsumentkunskap; lärarroll; matfett; hälsa; ekonomi; miljö;

    Sammanfattning : Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörers åsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett är det mest hälsosamma? Fokus i denna studie har varit att synliggöra den professionella pedagogens förhållningssätt till matfett och vilka olika strategier som lärare i hem- och konsumentkunskap har använt sig av i sin undervisning relaterat till matfett. LÄS MER