Sökning: "Maria Järn"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade orden Maria Järn.

  1. 1. PTA Ruthenium-aminochloroquinoline complexes: Antimalarials of the future

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiska institutionen

    Författare :Maria Alejandra Silva Quintero; [2017]
    Nyckelord :Chemistry;

    Sammanfattning : Malaria is a disease that is transmitted by mosquitoes; it has been transmitedaffecting humanity for more than 10.000 years, it affects between 700 000 and 2.7million people per year and it can be deadly, therefore there is a large and increasinginterest in developing a cure against it. LÄS MER

  2. 2. Totalhalt och biotillgänglig halt av metaller i bröd

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för naturvetenskap och teknik

    Författare :Maria Stenberg; [2017]
    Nyckelord :surdegsbröd; metaller; biotillgänglighet; in vitro spjälkning;

    Sammanfattning : Hur mycket kroppen tillgodogör sig av metallinnehållet i bröd kan relateras till produktionen av spannmålet som blir mjöl, fullkornsmängd, bakmetod och spjälkningen av brödet i kroppen. Syftet med denna studie var att undersöka totalhalt av metaller i bröd och biotillgänglig halt av metaller efter spjälkning i magsäck och tolvfingertarm utifrån följande frågor: i) Finns det ett samband mellan totalhalt och biotillgänglig halt av metallerna i bröden? ii) Finns det ett direkt samband mellan totalhalt av metallerna och fullkornsmängd i bröden? iii) Ökar surdeg som hävningsmedel biotillgängligheten av metallerna i bröden? iv) Hur relaterar brödens totalhalter till dagligt rekommenderat intag av metallerna, samt tolerabelt veckointag gällande kadmium? Metallerna som undersöktes var magnesium (Mg), kalcium (Ca), järn (Fe), koppar (Cu), zink (Zn) och kadmium (Cd) och bröden som studerades var dels surdegsbröd bakade på kultursorter av vete och råg, dels några av de mest konsumerade bröden i Sverige. LÄS MER

  3. 3. Iron bioavailability and pro- and prebiotics

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Maria Sundberg; [2011]
    Nyckelord :Iron Bioavailability; Probiotic; Prebiotic; Anemia;

    Sammanfattning : Iron deficiency is one of the most frequent micronutrient deficiencies around the world. Low iron bioavailability simultaneously with a high iron requirement is a high risk factor for developing iron deficiency. Probiotics are microorganisms that confer a health benefit on the host. LÄS MER

  4. 4. Comparison between two sediment X-ray Fluorescence records of the Late Holocene from Disko Bugt, West Greenland : paleoclimatic and methodological implications,

    Master-uppsats, Lunds universitet/Geologiska institutionen

    Författare :Oskar Jäckel; [2009]
    Nyckelord :Disko Bugt; X-ray fluorescence; mineral magnetism; magnetic susceptibility; paleomagnetism; bromine; productivity; Medieval Warm Period; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Popular summary: X-raying the climate archive of Disko Bugt. Disko Bugt is a large bay in West Greenland north of the Arctic Circle. Because of the influence of the relatively warm ocean current coming from the south; the West Greenland Current, it has a mild climate despite its latitude. LÄS MER

  5. 5. Vattendraget på Kåbo golfbana : en kartläggning som ett steg i golfklubbens miljöarbete

    L3-uppsats, SLU/Dept. of Soil and Environment

    Författare :Hanna Almqvist; Maria Carlevi; [2008]
    Nyckelord :Kåbo golfklubb; golfbanor; dammar; vattenkvalitet; kväve; fosfor; järn; vanadin; fungicider; miljödiplom;

    Sammanfattning : This degree project studied surface waters on Kåbo Golf Course in Uppsala, Sweden, with the aim of determining the status of the water and how it is affected by the activities of the golf club, and to obtain suggestions of measures to create better conditions for the water environment on and around the golf course. The project forms part of the environmental protection work of Kåbo Golf Club, which is working towards achieving environmental certification from the Swedish Golf Association (SGF). LÄS MER