Sökning: "Matens historia i Sverige"

Hittade 2 uppsatser innehållade orden Matens historia i Sverige.

  1. 1. Mat, gemenskaper & gränser : En etnologisk studie om matens betydelse och potential i migrationen till Sverige

    Kandidat-uppsats, Institutionen för genus, kultur och historia

    Författare :Jon Hulander; [2011]
    Nyckelord :Mat; hybridisering; identitet; postkolonial teori; etnologi; migration;

    Sammanfattning : Uppsatsens syfte är att, med hjälp av postkolonial teori belysa matens roll i några personers migration till Sverige. Nio stycken informanter har berättat om sina erfarenheter och minnen av hemlandets mat och maten i Sverige och på olika sätt diskuterat sin personliga och kollektiva utveckling ur ett matperspektiv. LÄS MER

  2. 2. "Säg mig vad du äter..." : - mat som symbolbärare och identitetsskapare i Ett öga rött

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Litteraturvetenskap

    Författare :Anna Jönsson; [2009]
    Nyckelord :De andra; Orientalism; Postkolonialism; Etnicitet; Identitet; Mat; Ett öga rött; Jonas Hassen; Khemiri; General and comparative literature; Allmän och jämförande litteraturvetenskap; Languages and Literatures;

    Sammanfattning : Syftet med uppsatsen är att i Jonas Hassen Khemiris roman Ett öga rött undersöka matens roll som identitetsskapare och kultur- samt symbolbärare, liksom mat som katalysator för känslan av tillhörighet och utanförskap och skapandet av ett "vi och de"-tänkande. Både orientalismen och den postkoloniala teorin bör kunna bidra med fruktbara begrepp att utgå ifrån när det gäller att undersöka identitetsskapande i Ett öga rött. LÄS MER