Sökning: "Matens historia i Sverige"
Hittade 2 uppsatser innehållade orden Matens historia i Sverige.
1. Mat, gemenskaper & gränser : En etnologisk studie om matens betydelse och potential i migrationen till Sverige
Kandidat-uppsats, Institutionen för genus, kultur och historiaSammanfattning : Uppsatsens syfte är att, med hjälp av postkolonial teori belysa matens roll i några personers migration till Sverige. Nio stycken informanter har berättat om sina erfarenheter och minnen av hemlandets mat och maten i Sverige och på olika sätt diskuterat sin personliga och kollektiva utveckling ur ett matperspektiv. LÄS MER
2. "Säg mig vad du äter..." : - mat som symbolbärare och identitetsskapare i Ett öga rött
Kandidat-uppsats, Lunds universitet/LitteraturvetenskapSammanfattning : Syftet med uppsatsen är att i Jonas Hassen Khemiris roman Ett öga rött undersöka matens roll som identitetsskapare och kultur- samt symbolbärare, liksom mat som katalysator för känslan av tillhörighet och utanförskap och skapandet av ett "vi och de"-tänkande. Både orientalismen och den postkoloniala teorin bör kunna bidra med fruktbara begrepp att utgå ifrån när det gäller att undersöka identitetsskapande i Ett öga rött. LÄS MER