Sökning: "Matpreferenser"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade ordet Matpreferenser.

  1. 1. Upplevelser av arbetet med specialkost och anpassad kost i grundskolan : En kvalitativ intervjustudie med skolkökspersonal

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Susannah Hicks; Lisa Thunström; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Antalet serverade måltider med special- och anpassad kost i svenska grundskolan ökar. I nationella riktlinjer och rekommendationer finns vägledning för skolkökspersonal inom området. LÄS MER

  2. 2. Patienter och personals erfarenheter av hindrande och främjande faktorer vid livsstilsförändringar : Hos patienter med prediabetes inom primärvården

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Elisabeth Lunderbye; Ida Boman; [2023]
    Nyckelord :Prediabetes; motivation; lifestyle changes; district nurse; primary care.; Prediabetes; motivation; livsstilsförändringar; distriktssköterska; primärvård;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer som drabbas av diabetes utgör ett stort hälsoproblem världen över och förekomsten ökar. En stor del av anledningen till den globala diabetesepidemin är förändrade livsstilsfaktorer, framför allt avseende människors kost och motionsvanor som leder till övervikt. LÄS MER

  3. 3. En enkätstudie om pensionärers matpreferenser i relation till internationella matkulturer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sam Hjertberg; Lisa Allvin; [2022]
    Nyckelord :Matpreferenser; pensionär; matkultur;

    Sammanfattning : Bakgrund: Vilken mat individer väljer är komplext och påverkas av många faktorer. Det har under senare decennier setts ett ökat urval av mat från andra kulturer i Sverige. Globalisering, turism, invandring samt tillgängligheten till media och internet kan tänkas bidra till ökad exponering för internationellt inspirerad mat. LÄS MER

  4. 4. Plants for everyone : prospects of upscaling consumption of plant-based protein products

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Clara Landsbo; [2022]
    Nyckelord :plant-based protein products; consumption; lifeworld; discourse; habit; culture; motivation;

    Sammanfattning : A change towards a more sustainable food consumption is necessary in order to mitigate climate change. Changing diets and preferences from animal-based to plant-based has a great potential to reduce impact on the environment. However, this requires action in both local and global contexts. LÄS MER

  5. 5. Hinder och lösningar för ett klimatsmart liv

    Master-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning; Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Elisabet Zöttl; [2022]
    Nyckelord :Carbon footprint; lifestyle changes; climate mitigation; personal footprint; reducing climate emission; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Barriers and solutions to reducing the personal carbon footprint 60-70% of the global CO2-emissions are directly related to our lifestyle and changing our behaviour has a huge mitigation potential. However, many find it difficult to change their lifestyle and the factors facilitating personal behavioural change are poorly understood. LÄS MER