Sökning: "Matvägran"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade ordet Matvägran.

  1. 1. Patienter inom palliativ vård som frivilligt slutar äta och dricka : Sjuksköterskans perspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Marika Yngvesson; [2023]
    Nyckelord :Attitudes; drink refusal; food refusal; palliative care; nurse; experiences; Attityder; dryckesvägran; matvägran; palliativ vård; sjuksköterska; upplevelser;

    Sammanfattning : Bakgrund: Mat- och dryckesvägran i livets slutskede är ett fenomen som sjuksköterskor inom palliativ omvårdad ofta stöter på. När en patient vägrar äta och dricka, uppstår frågor om hur symtomlindring och lindrat lidande bäst ska gå till, samtidigt som patientens autonomi och självbestämmande hedras. LÄS MER

  2. 2. Erfarenheter av mötet med sjukvården beskrivet av föräldrar till barn med ARFID -En kvalitativ intervjustudie

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Stina Lindkvist; Catrin Russell; [2022]
    Nyckelord :Selective eating; ARFID; food aversion; parents; experiences; healthcare professionals; Selektiv ätovilja; ARFID; matvägran; föräldrar; erfarenheter; vårdpersonal;

    Sammanfattning : Bakgrund: När barn vid 6 månader introduceras till fastare föda kan matvägran uppstå. En svårare variant av matvägran ger skäl till diagnosen Selektiv Ätovilja (SÄ) eller Avoidant Restrictive Food Intake Disorder (ARFID). Både vården och föräldrarna har en betydande roll i barnets behandling vid SÄ eller ARFID. LÄS MER

  3. 3. Vårdpersonals erfarenheter av att förebygga och behandla undernäring hos personer med demenssjukdom : En kvalitativ litteraturstudie

    Magister-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Mia Klingstam; Anna Rönn; [2021]
    Nyckelord :Caregivers; Dementia; Malnutrition; Persons; Demenssjukdom; Personer; Undernäring; Vårdpersonal;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom en är av de vanligaste folksjukdomarna. Personer med demenssjukdom ändrar successivt sitt matbeteende i samband med det fortskridande sjukdomsförloppet, vilket kan bero på flertalet faktorer. Detta ökar risken för undernäring. LÄS MER

  4. 4. "Man tränar för att bli smal" : Skolsköterskans upplevelser av det hälsofrämjande arbetet för att förebygga ätstörning

    Magister-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsa och lärande

    Författare :Maria Igelström; Maria Åkerberg; [2019]
    Nyckelord :adolescents; children; eating disorder; health-promotion work; school nurse; barn; hälsofrämjande arbete; skolsköterska; ungdomar; ätstörning;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ätstörning bland barn och ungdomar leder till fysiskt och psykiskt lidande. Symtomen är matvägran, tvångsmässiga tankar på kost och vikt samt störd kroppsuppfattning. Trauma, grupptryck och genetiska faktorer är riskfaktorer för att insjukna och tidig upptäckt och behandling är viktigt för ett tillfrisknande. LÄS MER

  5. 5. Förskolebarnets stress vid måltidssituationer

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Linnéuniversitetet/Institutionen för didaktik och lärares praktik (DLP)

    Författare :Sara Lindvall; [2019]
    Nyckelord :Hälsa; Förskolebarnets stress; Pedagogiska måltider; Pedagog;

    Sammanfattning : Min studie syftar till att bidra med kunskap kring hur pedagoger upplever förskolebarnets stress vid måltidssituationer. Studien utgår ifrån det salutogena sättet att se på hälsa, vilket syftar till att befrämja en individs aktuella hälsosituation. En kvalitativ metod har varit mitt tillvägagångssätt för att utföra studien. LÄS MER