Sökning: "Matval"

Visar resultat 6 - 10 av 87 uppsatser innehållade ordet Matval.

  1. 6. Kännedom om och följsamhet till Livsmedelsverkets kostråd : En kvantitativ undersökning

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elsa Eriksson; Linn Eklund; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Livsmedelsverkets kostråd har tagits fram för att belysa vilka livsmedel eller livsmedelsgrupper som Sveriges befolkning gynnas att förändra sin konsumtion av. Att följa dessa kan förebygga och minska förekomsten av de livsstilsrelaterade folkhälsosjukdomarna. LÄS MER

  2. 7. Diskussioner om mat i idrottsmiljön : En studie om kvinnliga innebandyspelares upplevelser av diskussioner om mat i deras idrottsliga omgivning

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap (from 2013)

    Författare :Emmy Svensson; [2023]
    Nyckelord :hälsofrämjande interventioner; idrottsförening; idrottsnutrition; innebandy; kvinnor; energi; mat; matvanor;

    Sammanfattning : Background: Women's experiences of how nutrition is discussed in their sporting environment is relatively unexplored. At the same time, existing research shows that the negative health consequences that can arise from an incorrect diet can be prevented by the athletes receiving proper education and support in the matter, while other research shows that other factors, in addition to knowledge and attitude, that influence the food choices that the athletes do should be explored. LÄS MER

  3. 8. Nudging för hållbara matval : En kvanititativ studie om hur digitala matbutiker med nudging kan öka andelen hållbara val

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för textil, teknik och ekonomi

    Författare :Hampus Falk; Thea Engelbrektsson; Emilia Lundgren; [2023]
    Nyckelord :Nudging; consumer behaviour; sustainability; food consumption; digital consumption; Nudging; konsumentbeteende; hållbarhet; matkonsumtion; digital konsumtion;

    Sammanfattning : Överkonsumtion är idag ett stort problem och kött är en bidragande faktor till växthuseffekten. I Sverige lever vi idag som att vi har 4,2 jordklot vilket inte är hållbart i längden. LÄS MER

  4. 9. Situationen kring kost hos simmare : En studie om kunskap, attityd och satsning på kost

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Ana Lucic; [2022]
    Nyckelord :Simning; kost; kunskap; attityd; idrott;

    Sammanfattning : Bakgrund Simning är en olympisk sport, som ställer höga fysiska krav på utövarna. Faktorer så som livsstil och kostvanor har en enorm inverkan på det allmänna hälsotillståndet och på idrottprestationer. LÄS MER

  5. 10. Matval och måltider hos personer med smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion : en scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ninni Bellini Lindholm; Katarina Bömer-Schulte; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Ett vanligt symtom vid insjuknande i covid-19 är smak- och luktbortfall. Dessa symtom kan bestå även efter tillfrisknande från den akuta infektionen. Lukt och smak är särskilt viktigt vid ätande. LÄS MER