Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Minskning av matsvinn i hushållen: olika analysmetoder, liknande resultat : en litteraturstudie

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Cristina Randelin; [2023]
    Nyckelord :livsmedelsavfall; matavfall; konsument; livsmedelskedjan; hållbarhet;

    Sammanfattning : Minskning av matsvinn är ett av delmålen i FN:s Agenda 2030, en handlingsplan för omställning till ett hållbart samhälle. Globalt ska matsvinnet halveras per person i butik och konsumentled och minskas längs hela livsmedelskedjan till år 2030. LÄS MER

  2. 2. Food losses and Waste at Bakeries, Retail and Household Levels –A Case of Sweden : a Case of Sweden

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Balasooriya Mudiyanselage Indrachapa Dhananjani Balasooriya; [2022]
    Nyckelord :Bread value chain; Food loss; bread waste; causes of bread waste;

    Sammanfattning : Reducing food waste is necessary to assure food security and overcome environmental issues. This study was aimed to assess food losses and waste (FLW) along bakery, retail, food service and household stages of bread value chain in Sweden, causes and identify potential measures to reduce losses and waste. LÄS MER

  3. 3. Factors Influencing Farmers’ Readiness for Climate Change Adaptation: Southwest Washington, USA & Skåne, Sweden

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Riskhantering och Samhällssäkerhet

    Författare :Zachary Spangler; [2021]
    Nyckelord :agriculture; agricultural extension; crop advisory services; climate change adaptation; farmers; egocentric social networks; Skåne; Washington; correlation; survey; USA; Sweden; Social Sciences; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Climate change impacts global agricultural systems through changes in average temperature, precipitation quantity and timing, and extreme weather events. Climate change adaptation (CCA) for agricultural systems will be based on changes to farms’ day-to-day operations and long-range planning, governmental policies and regulations, and broad changes in supply chains. LÄS MER

  4. 4. Assessment of food losses and waste and related greenhouse gas emissions along a fresh apples value chain

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Oluwadamilola Oluwaseun Omoleye; [2020]
    Nyckelord :food loss and waste; apple loss; value chain; environmental impacts; GHG; emissions;

    Sammanfattning : Reducing food waste is very important for food security and environmental issues. The aim of this study is to assess potential food losses and waste (FLW) along fresh apples value chain, related environmental impact (emissions), and identify applicable measures to reduce losses and waste. LÄS MER

  5. 5. Andra slänger mat, inte jag : Nudging för mindre matsvinn i skolor

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för bygg- energi- och miljöteknik

    Författare :Philip Eriksson; [2016]
    Nyckelord :Nudging; behavior change; food waste; school canteen; sustainable development; Nudging; beteendeförändring; matsvinn; skolmatsal; hållbar utveckling;

    Sammanfattning : Matsvinn är ett problem som genomsyrar hela livsmedelskedjan och ger upphov till ekonomiska förluster, negativ miljö- och klimatpåverkan och utömning av ändliga resurser. Den förändring som krävs för att motverka dessa negativa effekter är enorm. LÄS MER