Sökning: "Medveten måltid"

Visar resultat 1 - 5 av 9 uppsatser innehållade orden Medveten måltid.

  1. 1. "Det gör ingenting om man spiller” : En kvalitativ studie om förskollärares uppfattningar om barns delaktighet och inflytande vid den pedagogiska måltiden

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

    Författare :Julia Lundestig; Julia Skattman; [2023]
    Nyckelord :delaktighet; inflytande; pedagogisk måltid; förskollärares uppfattningar; semistrukturerade intervjuer; Foucaults maktteori;

    Sammanfattning : Denna kvalitativa studie syftade till att synliggöra förskollärares uppfattningar om barns delaktighet och inflytande vid den pedagogiska måltiden. Studien genomfördes med semistrukturerade intervjuer där åtta yrkesverksamma förskollärare deltog. LÄS MER

  2. 2. Varför äts maten inte upp?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Yuriko Fujita Friedrich; [2020-08-05]
    Nyckelord :Den medvetna måltiden; FAMM; matsvinn; måltidsprocessen; tallrikssvinn;

    Sammanfattning : Cirka en tredjedel av maten i världen idag slängs som matsvinn och detta anses som en stor problematik inom hållbar utveckling. I slutet på 2019 kom ut remissen med de reviderade råden om måltider på sjukhus. I remissen läggs det särskilt tonvikt på personcentrerade måltider samt miljö och hållbarhet. LÄS MER

  3. 3. Riktiga vänner delar allt - En studie om sociokulturell påverkan på ungdomars kroppsbild och bantningsbeteende

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Amanda Westberg; [2016-05-11]
    Nyckelord :Skola; Ätbeteende; Viktminskning; Kamratgrupp;

    Sammanfattning : Forskningen pekar idag på att ungdomars kroppsbild och ätbeteenden påverkas av människor som finns i deras omgivning. Den här studien syftar till att identifiera hur vänner och kamratgrupp kan påverka enskilda ungdomars kroppsbild men även hur de påverkar enskilda ungdomar att tillämpa olika bantingsbeteenden. LÄS MER

  4. 4. Skolmatsalsmiljö och schemaplanering ur ett hälsoperspektiv : Kvalitativ ansats

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap

    Författare :Madelene Byström; [2015]
    Nyckelord :Schedule planning; environment; school canteen; pupil; health perspective; Schemaplanering; miljö; skolmatsal; elever; hälsoperspektiv; måltid;

    Sammanfattning : To investigate if the student’s school centeent, and that planning of the school lunch is done from a health perspective.   Qualitative research approach was used, including both interviews and observations, to view the purpose. Evidence was collected using a participating observer, semi constructed questions and structured observation. LÄS MER

  5. 5. Matsvinn på sjukhus

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Nana Holmqvist; Tove Strömqvist; [2014-06-25]
    Nyckelord :Hållbar utveckling; matsvinn; Måltidspusslet; sjukhus;

    Sammanfattning : Matsvinn förekommer i hela livsmedelssystemet och har en negativ påverkan på både miljö och samhällsekonomi. Miljökostnaden för varje kilo matsvinn blir högre ju mer förädlad varan är. Denna studie har utförts på uppdrag av Regionservice Måltid inom Västra Götalandsregionen. LÄS MER