Sökning: "Mikroorganismer"

Visar resultat 21 - 25 av 355 uppsatser innehållade ordet Mikroorganismer.

  1. 21. A new generation ofsmart food packaging : A combination of releasing anti-microbial and generation carbon dioxide inmeat packaging

    Master-uppsats, Karlstads universitet

    Författare :samar salahieh; [2023]
    Nyckelord :adsorption isotherms; desorption kinetics; benzoic acid; thymol; modified calcium carbonate; silica gel; carbon dioxide; food pad.; adsorptionsisotermer; desorptionskinetiken; bensoesyra; tymol; modifierat kalciumkarbonat; kisel gel; koldioxid; food pad.;

    Sammanfattning : Abstract Food sustainability depends significantly on packaging since it helps maintainfood safe and fresh throughout its shelf life, resulting in the least amount ofwaste and the least negative environmental impact. The main objective of thisstudy is to determine the adsorbed and released amount of antimicrobial agents(benzoic acid and thymol) on modified calcium carbonate (MCC) by investigating adsorption isotherm at 25°C and desorption kinetics at both 22°C and5°C of anti-microbial to identify potential solutions to enhance the long-termsustainability of fresh products such as meat. LÄS MER

  2. 22. A Comparative Study Between Detection Methods for Spoilage Microorganisms in Fruit Juice

    Master-uppsats, Lunds universitet/Teknisk mikrobiologi

    Författare :Hannah Viklund; Lovisa Persson; [2023]
    Nyckelord :Alicyclobacillus; ACB; pear; IFU method; applied microbiology; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : The main concerns of food spoilage in fruit juices are the off-flavours and off-odours caused by microorganisms. In order to ensure high quality products, these microorganisms must therefore be eliminated or below a certain limit. LÄS MER

  3. 23. Utvärdering av effekter på artidentifiering vid förlängda tidsintervall mellan mikroorganism- och matrixapplicering med MALDI-TOF MS

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avdelningen för naturvetenskap och biomedicin

    Författare :Fatima Hassan; Emilia Ljungström; [2023]
    Nyckelord :MALDI-TOF MS; matrix; microbial identification; Sirius; MicroFlex; MALDI-TOF MS; matrix; mikroorganismidentifiering; Sirius; MicroFlex;

    Sammanfattning : Matrix-assisted laser desorption ionization time-of-flight mass spectrometry (MALDI-TOF MS) är en viktig metod för artidentifiering av mikroorganismer på kliniska mikrobiologiska laboratorier. Enligt rekommendationer från Bruker Daltonics skall matrixapplicering ske relativt omedelbart efter att mikroorganismer har applicerats. LÄS MER

  4. 24. SILKE OCH MIKROORGANISMER En kvalitativ studie av bakterie- och mögelangrepp på siden

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kulturvård

    Författare :Henny von Schantz; [2022-07-05]
    Nyckelord :biodeterioration; cleaning; conservation; historical silk; textile analysis;

    Sammanfattning : In this thesis, bacteria and mold infestation of silk artefacts are investigated through a literature review, a survey sent out to textile conservators, an interview with a mycologist, and an examination of a mold infested robe used as a case study. The robe was examined using methods, including ATR-FTIR, found in scientific literature and methods, including light microscopy, retrieved from the conservators’ recommendations in the survey. LÄS MER

  5. 25. Temperaturens inverkan på tillväxt av olika mikroorganismer på frysta livsmedel

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Almohannad Alahmad; [2022]
    Nyckelord :Frysning; ; förskämning; hållbarhet; mikroorganism; upptining;

    Sammanfattning : Metoder för att bevara mat har varit en viktig aspekt för att säkra livsmedelsförsörjningen genom historien. Frysning och andra konserveringsmetoder har använts med framgång under årens lopp för att förlänga livsmedels hållbarhetstid, men det finns ibland mikroorganismer på livsmedel som kan växa till mängder som kan leda till sjukdom och utgöra problem för individers hälsa, eller så kan de förskämma livsmedel. LÄS MER