Sökning: "Mykotoxin"
Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade ordet Mykotoxin.
1. Mjöldryga (Claviceps purpurea) : ett ökande problem i Sverige
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Forest Mycology and Plant PathologySammanfattning : Mjöldryga orsakas av den ascomykota svampen Claviceps purpurea. Mjöldryga har lett till flera massförgiftningar genom historien på grund av de svampgifter som bildas i svampens sklerotier. Svampen bildar sklerotier vilka är mjöldrygans övervintringsstadie. LÄS MER
2. Effekten av toxinbindare i syfte att minska upptag och metabolism av deoxynivalenol
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and ManagementSammanfattning : Mykotoxiner är sekundära metaboliter som produceras av mögelsvampar. Deoxynivalenol (DON) är ett vanligt förekommande mykotoxin i spannmål. Grisar kan visa symptom på kronisk toxikos vid nivåer under rekommenderade maxvärden. Bra odlingsrutiner i förebyggande syfte är inte alltid tillräckligt för att förhindra tillväxten av DON. LÄS MER
3. Mykotoxiner i foder till häst
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and ManagementSammanfattning : Mykotoxikos är ett samlingsbegrepp för sjukdomstillstånd orsakat av förgiftning med mykotoxin, ett gift producerat av mögelsvampar. Det finns flera olika potentiellt patogena mögelsvampar som kan kontaminera grödor under tillväxt, skörd och lagring och därmed utgöra en hälsorisk för djur som äter dessa grödor. LÄS MER
4. Mykotoxiner i hästfoder
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and ManagementSammanfattning : Mykotoxiner är giftiga sekundära metaboliter producerade av mögelsvampar. Mögelsvampar uppträder på grödor världen över, och de mest frekvent förekommande släkten som producerar toxiner är Aspergillus spp., Penicillium spp. och Fusarium spp. LÄS MER
5. Förekomsten av aflatoxin B1 och ochratoxin A i kött och mjölk från livsmedelsproducerande djur samt dess påverkan på livsmedelssäkerheten
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and ManagementSammanfattning : Mykotoxiner är sekundära metaboliter som produceras av mögelsvampar. De mykotoxiner som anses farliga för människor och djur samt har potential att övergå i animalier via metabolisering av foder, är AFB1 (aflatoxin B1) och OTA (ochratoxin A). Dessa produceras av mögelsvampar som livnär sig på lagrade spannmål. LÄS MER