Sökning: "Nötter"

Visar resultat 1 - 5 av 26 uppsatser innehållade ordet Nötter.

  1. 1. Characterization of potato protein and its calcium binding capacity

    Master-uppsats, Lunds universitet/Beräkningskemi; Lunds universitet/Tillämpad biokemi

    Författare :Signe König; Erika Thomson; [2023]
    Nyckelord :Patatin; Calcium; Food supplement; Calcium Assay; Alcalase; potato protein; Applied biochemistry; Biology and Life Sciences; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Calcium is essential for the human body as it has functions in the nervous system, bones and formation of teeth. Deficiency in this important nutrient can be detrimental to health and cause life-long issues. Calcium can be found in various foods, like dairy products, but certain plant-based alternatives to milk needs to be fortified with calcium. LÄS MER

  2. 2. Den ätbara parken : komposition och val av vedartade växter med ätliga delar för en park i zon VI

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Agnes Jonasson; [2023]
    Nyckelord :ätliga växter; ätbar park; ätbart; frukträd; bärbuskar; park; offentlig miljö; norra Sverige;

    Sammanfattning : Det här arbetet initierades efter att parker med ätbart tema nyligen tillkommit på flera platser i Sverige och utifrån antaganden om att tillförandet av ätliga växter i offentliga grönområden har potential att öka deras funktioner och värden. Syftet med arbetet var att undersöka möjligheter och begränsningar i gestaltningsarbetet och växtvalet för en park med ätbart tema, med fokus på vedartade växter med ätliga delar och som fungerar i norra Sveriges inland. LÄS MER

  3. 3. En kartläggning av medvetenhet och kunskap kring allergener i kök som lagar mat till förskolor i Kalmar kommun

    Magister-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Nodar Badran; [2023]
    Nyckelord :allergener; allergikost; Kalmar; rutiner och IgE-medierad allergi;

    Sammanfattning : Studierna har visat att andelen förekomst av matallergier hos barn varierar mellan 5-8%. Vanliga allergiframkallande livsmedel inkluderar mjölk, ägg, fisk, skaldjur, olika spannmål, nötter, frön och baljväxter som jordnötter och soja. LÄS MER

  4. 4. Early Life Factors and Disease Development in Childhood

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Ellen Johansson; [2022]
    Nyckelord :Delivery mode; C-section; breastfeeding; antibiotics; probiotics; infant; microbiota; food engineering; Medicine and Health Sciences; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : Background and Aim The aim was to investigate the effects of four early life factors – delivery mode, feeding method, probiotics, and antibiotics – on disease development in childhood. This was done by conducting a structured literature review. LÄS MER

  5. 5. Effekter av ätbara perenner som inslag i den småskaliga grönsaksproduktionen : en intervjustudie i social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Hanna Jalilvand Forslund; Vera Celia Öster; [2021]
    Nyckelord :småskalig odling; ätbara perenner; social hållbarhet; ekonomisk hållbarhet; ekologisk hållbarhet;

    Sammanfattning : I det här arbetet undersöks hur en introduktion av perenna grödor kan påverka den småskaliga grönsaksproduktionens sociala, ekonomiska och ekologiska hållbarhet, med avstamp i att många småskaliga odlare har svårt att få företaget att gå runt. I denna studie har kvalitativ information samlats in genom fem intervjuer med småskaliga odlare som integrerat ätbara perenner i form av bär, frukt, grönsaker och nötter i sina odlingar, detta för att få en bild av hur det ser ut inifrån företagen. LÄS MER