Sökning: "Nutrition Care Process"

Visar resultat 1 - 5 av 29 uppsatser innehållade orden Nutrition Care Process.

  1. 1. SJUKSKÖTERSKANS PREOPERATIVA OMVÅRDNADSÅTGÄRDER FÖR PERSONER SOM SKA GENOMGÅ RYGGKIRURGI – En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats,

    Författare :Chatarina Nyman; Karin Werkström; [2023-03-16]
    Nyckelord :preoperativ; omvårdnadsåtgärder; ryggkirurgi;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ryggbesvär är vanligt och svarar för stor del av sjukfrånvaron och sjukersättningen i Sverige. Många ryggbesvär behandlas genom konservativ vård, men vissa patienter får även genomgå kirurgi. Ett operativt ingrepp innebär en ansträngande process för patienten med risker som medföljer. LÄS MER

  2. 2. Nutritionens betydelse för sår på nedre extremiteter : En beskrivande litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Jenny Burman; Maria Herza; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcer; Foot ulcer; Nutrition; Malnutrition; Bensår; Fotsår; Nutrition; Näringsbrist;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sår på nedre extremiteter är vanligt förekommande, särskilt hos äldre. De sår som inte läkt inom sex veckor räknas som svårläkta och brukar medföra stora lidanden för de drabbade samt stora samhällsekonomiska kostnader. LÄS MER

  3. 3. När hjärtat inte längre orkar : En litteraturöversikt om patienters upplevelser av egenvård vid hjärtsvikt

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Ebba Ytterell; Alida Tingman Mårtenson; [2022]
    Nyckelord :Experiences; heart failure; litterature; patients; review; self-care; egenvård; hjärtsvikt; litteraturöversikt; patienter; upplevelser;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hjärtsvikt är ett globalt folkhälsoproblem som kräver livslång behandling för ett välfungerande liv. Hjärtsvikt är en sjukdom där hjärtats pumpförmåga är nedsatt vilket resulterar i att kroppens celler inte får tillräckligt med syre och näring, det kan senare leda till ett livshotande tillstånd om det är obehandlat. LÄS MER

  4. 4. How Substances in Agricultural Waste Material Can Be Used as Active Ingredients in Skin Care Products

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Lisa Prawitz; [2020]
    Nyckelord :Cosmetics; Skin care; Active substances; Agriculture; Skin aging; Pharmaceutical technology; Läkemedelsteknologi; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Aging of the skin is an inevitable process that occurs throughout a lifetime and exposure to environmental pollutants is a factor accelerating this process. Phytochemicals present in plants possess biological activities known to protect or repair the skin cells and when used in skin care products they can slow down the skin aging process. LÄS MER

  5. 5. Nutrition inom den palliativa vården : upplevelser från patienter och närstående

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan Väst/Avdelningen för omvårdnad - grundnivå

    Författare :Sandra Westerberg; Cecilia Oskarsson; [2019]
    Nyckelord :cachexia; eating behavior; experiences; nutrition; palliative care; quality of life.;

    Sammanfattning : Background: In Sweden many people are in need of palliative care in end of life. The goal with palliative care is to create conditions to improve quality of life when disease can no longer be cured. LÄS MER