Sökning: "Nutrition"

Visar resultat 1 - 5 av 1340 uppsatser innehållade ordet Nutrition.

  1. 1. Vården som ges till kvinnor med bröstabscess postpartum – en journalgranskning

    Magister-uppsats,

    Författare :Amanda Mörth; Maria Modig; [2019-02-01]
    Nyckelord :Amning; bröstabscess; barnmorska; stöd;

    Sammanfattning : Background: A breast abscess is a inflammatory condition that affects 0.1 - 0.4% women postpartum each year in Sweden. The treatment is performed with a needle puncture or drainage based on the size of the abscess determined by ultrasound. LÄS MER

  2. 2. Effekten av koffein på sömnen och energiförbrukningen : en praktisk studie utförd på kvinnor i 20–30 års åldern

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Armina Beslaga; [2019]
    Nyckelord :koffein; kroppspletysmografi; bioimpedans; nutritionsstatus; sjukdomar;

    Sammanfattning : Kaffe är en av de dryckerna som konsumeras mest av människor dagligen. Kaffe innehåller koffein som ursprungligen kommer från löv, frön och olika frukter. Den här studien har utgått från olika metoder för att se hur koffein påverkar kroppen. LÄS MER

  3. 3. Äldres upplevelse av måltidsmiljön. En litteraturstudie.

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Hälsa och samhälle

    Författare :Stina Johansson; Johanna Malmberg; [2019]
    Nyckelord :måltidsmiljö; äldre; nutrition; upplevelse; kvalitativ;

    Sammanfattning : Bakgrund: Trots omfattande forskning och lång kännedom om vikten av nutrition för upprätthållande av god hälsa är en stor del av den äldre populationen idag malnutrierade. Nutritionen påverkas av måltidsmiljön, men hur upplever äldre måltidsmiljön? Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa upplevelser av måltidsmiljön bland äldre personer som bor på vårdboenden. LÄS MER

  4. 4. Måltidssituationer hos personer med demenssjukdom – en litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan Dalarna/Omvårdnad; Högskolan Dalarna/Omvårdnad

    Författare :Ida Fjägerås; Julia Villman; [2019]
    Nyckelord :Healthcare professionals ; knowledge; mealtime situations and people with dementia.; Kunskap; måltidssituation; personer med demenssjukdom och vårdpersonal.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom är en global sjukdom som ökar i antal insjuknade för varje år. Fysiska och kognitiva förmågor försämras ständigt under sjukdomsförloppet. Det är vanligt att person och/eller personer med demenssjukdom (PMD) drabbas av malnutrition eftersom de glömmer av att äta och hur de ska äta. LÄS MER

  5. 5. Nutrition inom den palliativa vården : upplevelser från patienter och närstående

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Högskolan Väst/Avdelningen för omvårdnad - grundnivå; Högskolan Väst/Avdelningen för omvårdnad - grundnivå

    Författare :Sandra Westerberg; Cecilia Oskarsson; [2019]
    Nyckelord :cachexia; eating behavior; experiences; nutrition; palliative care; quality of life.;

    Sammanfattning : Background: In Sweden many people are in need of palliative care in end of life. The goal with palliative care is to create conditions to improve quality of life when disease can no longer be cured. LÄS MER