Sökning: "Nutritional supplements"

Visar resultat 1 - 5 av 34 uppsatser innehållade orden Nutritional supplements.

  1. 1. Nutritionens betydelse för läkning av bensår : En beskrivande litteraturstudie

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Mollie Bylund; Malin Pierrou; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcers; nutrition; wound healing; Bensår; nutrition; sårläkning;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårläkta bensår är ett omfattande och komplext problem inom vård och omsorg. Läkningsprocessen är ofta långdragen och innebär ett stort lidande för patienten med negativ inverkan på livskvaliteten. LÄS MER

  2. 2. Nutritionens betydelse för sår på nedre extremiteter : En beskrivande litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Jenny Burman; Maria Herza; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcer; Foot ulcer; Nutrition; Malnutrition; Bensår; Fotsår; Nutrition; Näringsbrist;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sår på nedre extremiteter är vanligt förekommande, särskilt hos äldre. De sår som inte läkt inom sex veckor räknas som svårläkta och brukar medföra stora lidanden för de drabbade samt stora samhällsekonomiska kostnader. LÄS MER

  3. 3. Kost hos tävlande styrkelyftare : En kvalitativ studie

    L2-uppsats, Karlstads universitet

    Författare :Maria-Fredrika Mösser; Emilia Nätt; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : This study examines how powerlifters eat during a training or competition period as well as how they think about alcohol and supplements. There are many prejudices and myths about strength training people and their diet and what is classified as optimal, therefore it is interesting to respond to this with how it looks in reality. LÄS MER

  4. 4. Råmjölkens användningsmöjligheter och egenskaper : the uses and properties of colostrum

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Signe Magnussen; [2022]
    Nyckelord :råmjölk; näringsämnen; bearbetning; livsmedel;

    Sammanfattning : Råmjölken är den första mjölken som däggdjur producerar efter födsel. Råmjölken är rik på makro- och mikronäringsämnen, immunmodulatorer och tillväxtfaktorer. Råmjölken produceras ungefär de tre första dagarna efter födseln. Kon producerar mer råmjölk än vad kalven behöver. LÄS MER

  5. 5. Tillskott av vitaminer till nyfödda dikalvar : påverkan på tillväxt och överlevnad de första 2 månaderna efter födsel

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Emma Hallberg; [2022]
    Nyckelord :dikalv; tillväxt; överlevnad; vitaminer; råmjölk; immunförsvar; immunoglobulin; vitamintillskott; kalvar; kalvhälsa;

    Sammanfattning : Antalet dikor i Sverige har ökat de senaste åren samtidigt som antalet besättningar minskar. Att bedriva dikoproduktion innebär att korna ofta kalvar på tidig vår och går ihop med sina kalvar ute på bete under sommaren för att sedan avvänja sina kalvar på hösten. Det finns många faktorer som påverkar kalven fram till avvänjning. LÄS MER