Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 105 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Står du dig verkligen på havregrynsgröt? En systematisk översikt som undersöker energiintaget vid lunch efter havregrynsgröt till frukost

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sofia Bohman; Klara Broman; [2024-02-09]
    Nyckelord :Oats; breakfast; energy intake; Havre; frukost; energiintag;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med följande systematiska litteraturöversikt var att undersöka det vetenskapliga underlaget av effekten på energiintaget vid lunch efter ett intag av havregrynsgröt till frukost jämfört med annan frukost. Metod: Litteratursökningen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus den 20 mars 2023. LÄS MER

  2. 2. The effect of high pressure homogenization on emulsions containing oat β-glucan : a study of viscosity, stability and molecular weight

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Dominika Kiesling; [2023]
    Nyckelord :oat; β-glucan; high pressure homogenization; emulsion; stability; food technology; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This master thesis project has been conducted in cooperation with Lantmännen AB who are producers of PromOat® - an oat β-glucan powder concentrate. The main objective of this thesis was to investigate the properties of emulsions containing PromOat® oat β-glucan, focusing on the viscosity, stability, and molecular weight before and after high pressure homogenization (HPH) at pressures of 100, 150 and 200 bars. LÄS MER

  3. 3. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Johanna Margaretha Schilder; [2023]
    Nyckelord :short-chain fatty acids; SCFAs; diet; gas chromatography; serum; mice; applied nutrition and food chemistry; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER

  4. 4. Ett glas greenwashing : En undersökning av hållbarhetskommunikation på mjölkförpackningar

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-)

    Författare :Ella Wiles; [2023]
    Nyckelord :Förpackningsdesign; hållbarhetskommunikation; visuell kommunikation; grafisk design; greenwashing; mjölkförpackningar;

    Sammanfattning : I takt med att miljömedvetenhet ökar vänder sig fler och fler konsumenter till hållbara alternativ i vardagen, inklusive de livsmedel de konsumerar. De förlitar sig på tydlig och god hållbarhetskommunikation för att kunna göra de bästa valen de kan för sig själva och för planeten. LÄS MER

  5. 5. Electromagnetic Compatibility (EMC) test in an Open Area

    Master-uppsats, Luleå tekniska universitet/Rymdteknik

    Författare :Nair Samira; [2023]
    Nyckelord :EMC; EMC Aircraft; EMC Spacecraft; EMC standard;

    Sammanfattning : Electromagnetic compatibility (EMC) is a very important and increasingly relevant technology in use and is closely related to many technologies such as automobiles and aerospace industry technology including aircraft and spacecraft. Achieving electromagnetic compatibility between equipment inside the device is more than necessary to avoid the problem of interference leading to serious problems. LÄS MER