Avancerad sökning

Visar resultat 1 - 5 av 6 uppsatser som matchar ovanstående sökkriterier.

  1. 1. Sockersötade drycker och bukspottkörtelcancer : Sambandet mellan intag av sockersötade drycker och risk för bukspottkörtelcancer

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Jenny Lundqvist; [2023]
    Nyckelord :Sugar-sweetened beverages; added sugar; risk factor; pancreas cancer; sockersötade drycker; tillsatt socker; riskfaktor; bukspottkörtelcancer;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sockersötade drycker är drycker till vilka sockerarter tillsatts. Dessa drycker konsumeras globalt och många gånger överskrids rekommendationerna om intag av tillsatt socker, vilket kan leda till negativa hälsoeffekter. LÄS MER

  2. 2. Effekten av frukt och grönsaker på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Therese Hjort; Maria Minter; [2017-06-07]
    Nyckelord :frukt; grönsaker; BMI; blodtryck; LDL- och HDL- kolesterol; fruit; vegetable; blood pressure; LDL- and HDL- cholesterol;

    Sammanfattning : Titel: Effekten av frukt och grönsaker på riskfaktorer för hjärt- kärlsjukdom. En systematisk översiktsartikel. LÄS MER

  3. 3. D-vitamintillskott som en kortsiktig behandling mot hjärtsvikt orsakad av hypertoni eller kardiohypertrofi.

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Amanda Mårtensson; [2017]
    Nyckelord :vitamin D; heart failure; heart disease; vitamin D; hjärtsvikt; hjärtsjukdom;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. De senaste åren har forskare upptäckt kopplingar mellan D-vitaminbrist och en ökad risk att insjukna i hjärt-och kärlsjukdom. Ny forskning tyder på att D-vitamin är oerhört viktigt del i immunförsvaret och för vår hälsa på många olika områden. LÄS MER

  4. 4. Har vitamin D-supplementering gynnsam effekt på total-, HDL- eller LDL-kolesterol hos vuxna med typ 2 diabetes?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sofie Bolwede; Fredrik Skärberg; [2016-06-15]
    Nyckelord :kolesterol; HDL; LDL; blodlipider; serumlipider; vitamin D; calcitriol; cholecalciferol; vitamin D3; kostsupplement; diabetes; cholesterol; blood lipids; serum lipids; dietary supplement;

    Sammanfattning : Titel: Har vitamin D-supplementering gynnsam effekt på total-, HDLeller LDL-kolesterol hos vuxna med typ 2 diabetes? Författare: Sofie Bolwede och Fredrik Skärberg Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-05-26 Bakgrund: Diabetes mellitus är en av de största folksjukdomarna och är starkt associerat med ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Ett flertal observationsstudier, prospektiva meta-analyser och interventionsstudier har granskat länken mellan vitamin D-brist och risken till att utveckla hjärt-kärlsjukdomar och dess riskmarkörer. LÄS MER

  5. 5. Alkylresorcinols in the plasma of children at high risk for obesity

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Sara Babakirad; [2016]
    Nyckelord :alkylresorcinols; whole grain wheat; whole grain rye; obesity; overweight; whole grains; C17:0 C21:0;

    Sammanfattning : Child obesity and overweight increase dramatically in Sweden and globally. Studies show besides genetics, that lifestyle such as parental feeding behaviors have a sig-nificant impact on the weight of the children. LÄS MER