Sökning: "Omvårdnad och Viktförlust"
Hittade 4 uppsatser innehållade orden Omvårdnad och Viktförlust.
1. Min förändrade kropp : Patienters kroppsuppfattning efter en fetmaoperation
Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärdSammanfattning : I Sverige har frekvensen av fetma fördubblats sedan 1980-talet och fortsätter att öka. Individer med fetma tenderar att ha en negativ kroppsuppfattning i större utsträckning än normalviktiga personer. Patienters kroppsuppfattning efter fetmaoperation är komplex och är ett mindre utforskat område som behövs belysas. LÄS MER
2. Nutrition och egenvård vid KOL- Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Sammanfattning Viktförlust och malnutrition (brist på eller obalans av energi, protein och andra näringsämnen) är vanligt för patienter som har kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Risken att drabbas ökar med sjukdomens svårighetsgrad. KOL är en allvarlig sjukdom som kan leda till svår invaliditet och för tidig död. LÄS MER
3. Nutriionens betydelse i omvårdnaden vid cancer : Sjuksköterskans, patientens och den närståendes perspektiv
Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Hälsovetenskapliga institutionenSammanfattning : Patienter med cancer drabbas ofta av nutritionsproblem främst i form av minskat näringsintag. Det beror dels på sjukdomen i sig, men även på behandlingen mot cancer och dess biverkningar. Ungefär 30 - 85 % av patienterna utvecklar nutritionsproblem. Försämrat näringsintag kan leda till en svår form av utmärglig (cancerkakexi). LÄS MER
4. Malnutrition hos äldre patienter på sjukhus : Metoder för bedömning av nutritionsstatus samt sjuksköterskans rutiner och attityder i samband med prevention
Kandidat-uppsats, OmvårdnadSammanfattning : Syftet med studien var att beskriva subjektiva multifaktoriella metoder som sjuksköterskor kan använda för att identifiera äldre patienter med malnutrition och patienter med risk för att utveckla malnutriion. Syftet var vidare att redogöra för vilka undersökningar som sjuksköterskor i kliniskt arbete använder för att bedöma patienters nutrionsstatus med samt att belysa sjuksköterskors attityder till prevention av malnutritionstillstånd. LÄS MER