Sökning: "Prebiotika"

Visar resultat 6 - 10 av 11 uppsatser innehållade ordet Prebiotika.

  1. 6. Cereal dietary fibres as prebiotics : metabolite production and health effects of arabinoxylan and β-glucan fermentation

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Therese Holmsten; [2018]
    Nyckelord :Cereals; dietary fibres; prebiotics; arabinoxylan; β-Glucan; short-chain fatty acids;

    Sammanfattning : The human gut is colonized by an enormous amount of microorganisms, the so called microbiota. The microbiota degrades dietary components in the colon and utilize them as substrates in their metabolism. Dietary fibres are the most important energy source for the microbiota. LÄS MER

  2. 7. Gör du något för din tarmflora? : Människors medvetenhet om goda tarmbakterier

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ebba Westin; Hanna Wrannvik; [2018]
    Nyckelord :Tarmflora;

    Sammanfattning : Bakgrund I dagsläget finns mycket forskning om tarmflorans koppling till vår hälsa, däremot finns begränsat med forskning om hur insatta konsumenter är i frågan. Syfte Syftet med studien var att undersöka människors medvetenhet om tarmflora och om de gör aktiva val för att förbättra sin tarmflora. LÄS MER

  3. 8. Tarmflora – Kostens betydelse och studenters inställning till och kunskap om livsmedel som främjar tarmfloran

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Karin Dunger; Nathalie Nedergård; [2016]
    Nyckelord :tarmflora; inställning; kunskap; livsmedel; prebiotika; probiotika; studenter;

    Sammanfattning : Bakgrund: Tidigare studier har visat att tarmfloran har stor betydelse för hälsa och att kosten påverkar tarmfloran. Syfte: Att undersöka ett urval av Uppsalastudenters inställning till och kunskap om livsmedel som främjar tarmfloran och hur ofta de tar hänsyn till denna aspekt vid livsmedelsval. LÄS MER

  4. 9. Tarmflorans påverkan på faktorer inom metabola syndromet

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Annie Karlsson Dragstra; [2015]
    Nyckelord :Microbiota; Probiotics; Prebiotics; Metabolic syndrome;

    Sammanfattning : Kunskapen och undersökningarna kring tarmfloran och dess koppling till flera sjukdomar ökar i snabb takt samtidigt som underliggande faktorer för utveckling av metabola syndromet blir allt vanligare. Den västerländska livsstilen med minskad fysisk aktivitet och ökad kroppsvikt leder till allt fler hjärt- och kärlsjukdomar. LÄS MER

  5. 10. Låt det jäsa! : Surdegs inverkan på bröds näringsinnehåll

    L3-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Mark Choquesillo; David Haendler; [2011]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Att baka med surdeg är en dagsaktuell trend. Surdegen, som länge fått ge vika för jästen, har fått ett rejält uppsving. Den förekommer på bagerier, hemma hos konsumenter och även i media. Kunskapen om att jäsa bröd med surdeg härstammar från Egypten ca 3000 år f. LÄS MER