Sökning: "Sötade drycker"

Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade orden Sötade drycker.

  1. 1. Hur hälsofrämjande är utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar?

    Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för material- och miljökemi (MMK)

    Författare :Helena Hagströmer; [2023]
    Nyckelord :Nutrition; näringslära; folkhälsonutrition; folkhälsa; matvanor; offentlig miljö;

    Sammanfattning : Bakgrund: Våra levnadsvanor påverkar risken att insjukna i icke smittsamma sjukdomar och ohälsosamma matvanor är en av de faktorer som orsakar flest sjukdomar i Sverige. Hälsofrämjande livsmedelskonsumtion är en avgörande del i arbetet med att minska matrelaterad ohälsa. LÄS MER

  2. 2. Punktskatt på sötade drycker i Sverige : En kostnads-nyttoanalys

    Magister-uppsats, Karlstads universitet/Handelshögskolan (from 2013)

    Författare :Ellen Huss; Simon Solsten; [2023]
    Nyckelord :Cost-benefit analysis; Economics; Sugar tax; Sugar-sweetened beverages; Excise tax; Kostnadsnyttoanalys; Nationalekonomi; Sockerskatt; Sötad dryck; Punktskatt;

    Sammanfattning : Unhealthy eating habits are one of the main causes of deteriorating health and premature death among Sweden’s population. Foods containing added sugars are common today and they rarely contain the nutrients that are essential for our bodies to stay healthy. Overconsuming sugar can lead to several diseases, including obesity and caries. LÄS MER

  3. 3. Konsumtion, kunskapskällor och attityder till aspartam - en åldersfråga?

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Camilla Helgesson; [2021]
    Nyckelord :Aspartam; Åldersgrupper;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Aspartam introducerades på den svenska livsmedelsmarknaden på 1980-talet och har sedan dess använts istället för socker i olika livsmedel då det i princip inte innehåller några kalorier. Tidigare studier indikerade att aspartam kunde orsaka olika former av ohälsa vilket orsakade en debatt om ämnet. LÄS MER

  4. 4. Kost och munhygienvanor hos skiftarbetare

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Avdelningen för oral hälsa

    Författare :Rayan Azawi; Karla Kaminsky; [2018]
    Nyckelord :Enkät; kostvanor; munhygienvanor; oral hälsa; skiftarbete; uppfattning;

    Sammanfattning : Syftet med studien var att kartlägga kostvanor och munhygienvanor samt uppfattning av den egna munhälsan hos skiftarbetare. Studien har utförts som en kvantitativ tvärsnittsstudie med användning av enkät. Undersökningsgruppen bestod av sammanlagt 100 skiftarbetare från industri- och vård- och omsorgssektorn i Skåne. LÄS MER

  5. 5. Knowledge about type 2 diabetes mellitus, its risk factors and the consumption of sugar sweetened beverages in diagnosed female patients in Vieux Fort, Saint Lucia

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Sofie Bohm; Hanna Isacsson; [2017-08-28]
    Nyckelord :Knowledge; Sugar sweetened beverages; Type 2 diabetes mellitus;

    Sammanfattning : Diabetes mellitus typ 2 (T2DM) är en livsstilsrelaterad sjukdom. Socker sötade drycker (SSBs) har ett högt sockerinnehåll vilket kan leda till ett energiöverskott även vid lågt intag. Det finns därför bevis som tyder på att ett högre intag av SSBs kan öka risken för att utveckla T2DM. LÄS MER