Sökning: "SKOLMATEN"

Visar resultat 1 - 5 av 61 uppsatser innehållade ordet SKOLMATEN.

  1. 1. Hållbar skolmat som accepteras, uppskattas och äts - önsketänkande eller en möjlighet

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Sebastian Tilmanis; [2023]
    Nyckelord :food choice; school meals; municipality; adolescents; sustainability; TPB; matval; skolmåltider; kommun; ungdomar; hållbarhet; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : This study examines the perception and acceptance of the Swedish tax paid school meals, its sustainability aspects and what factors that affect the students in their food choices in the municipality of Ängelholm from a student perspective. The guidelines for school meals in Sweden is for it to be healthy but in recent years also more sustainable. LÄS MER

  2. 2. Upplevelser av arbetet med specialkost och anpassad kost i grundskolan : En kvalitativ intervjustudie med skolkökspersonal

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Susannah Hicks; Lisa Thunström; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Antalet serverade måltider med special- och anpassad kost i svenska grundskolan ökar. I nationella riktlinjer och rekommendationer finns vägledning för skolkökspersonal inom området. LÄS MER

  3. 3. Dyrare skolmat för högre betyg? : En paneldatastudie om skolmatens inverkan på elevers prestationer

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Nationalekonomiska institutionen

    Författare :Linnea Johansson; Joakim Selander; [2022]
    Nyckelord :Skolmat; Kostnader för skolmåltider; Kommunala skolor; Betyg; Sverige;

    Sammanfattning : Forskning visar att skolmat fyller en viktig funktion för elevers prestationer. I Sverige har kostnadsfri skolmat serverats under många år och skolmaten anses ha en viktig roll inom skolverksamheten enligt Livsmedelsverket. LÄS MER

  4. 4. Uppkomsten av matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

    Författare :Evelina Jonsson; Kristina Svedlund; [2022]
    Nyckelord :måltidsmiljö; mellanstadieelever; mellanstadieskola; skolmat;

    Sammanfattning : Den globala uppvärmning som sker i takt med mänskliga utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. För att klara Parisavtalets mål med att hålla den globala temperaturen under två grader krävs åtgärder från världens befolkning och samtliga sektioner. LÄS MER

  5. 5. En jämförande studie av järninnehåll i vegetarisk skolmat och blandkost för barn i ålder tio till tolv år

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Marianne H. Aava; Linnéa Karlsson; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Näringsriktig och gratis skolmat är lagstadgad i Sverige. Den ska utgöra 30 procent av dagligt intag. För barn mellan tio och tolv år innebär det att skolmaten ska innehålla 3,3 mg järn per dag. Järn är viktigt för tillväxt, hjärnans utveckling och inför pubertet. LÄS MER