Sökning: "Skolmatsal"

Visar resultat 1 - 5 av 12 uppsatser innehållade ordet Skolmatsal.

  1. 1. Uppkomsten av matsvinn i en skolmatsal ur ett elevperspektiv

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Miljövetenskap

    Författare :Evelina Jonsson; Kristina Svedlund; [2022]
    Nyckelord :måltidsmiljö; mellanstadieelever; mellanstadieskola; skolmat;

    Sammanfattning : Den globala uppvärmning som sker i takt med mänskliga utsläpp av växthusgaser är en av vår tids största utmaningar. För att klara Parisavtalets mål med att hålla den globala temperaturen under två grader krävs åtgärder från världens befolkning och samtliga sektioner. LÄS MER

  2. 2. Samband mellan senaste lunchställe och kostkvalitet, spenderade pengar, socioekonomiska position eller kön för gymnasieelever : En kvantitativ undersökning av gymnasieelever med lunchbetalmedel istället för skolmatsal

    Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskap

    Författare :Alma Hägglund; [2021]
    Nyckelord :gymnasieskola; kostundersökning; matåterförsäljare; skollunch; ätbeteenden;

    Sammanfattning : Flera svenska gymnasieskolor ger eleverna ett lunchbetalmedel giltigt hos utvaldamatåterförsäljare, istället för att servera lunch i skolmatsal. Kunskap saknas om antaletelever som omfattas av systemet och dess eventuella påverkan på dem. LÄS MER

  3. 3. SCHOOL FOOD SERVICE QUALITY : A quantitative study about Food Service Professionals’ and parents’ expectations

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Maria Trymell; [2021]
    Nyckelord :quality; school-food; quality-index; service-quality; food-habits; parents; Food-Service-Professionals; Food-staff; kvalitet; skolmat; kvalitetsindex; servicekvalitet; matvanor; föräldrar; måltidspersonal;

    Sammanfattning : Background School meals have been seen to promote healthy dietary habits and social equality, in children, if parents are involved. The positive effects in the design of a sustainable school food service system come from a two-way communication between Food Service Professionals (FSP), and parents. LÄS MER

  4. 4. Matsvinn i skolmatsalen : En studie om elevers upplevelser

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sara Köhn; Madeleine Boode Nylander; [2020]
    Nyckelord :food waste; plate waste; school dining; students; experiences; home economics; matsvinn; tallrikssvinn; skolmatsal; elever; upplevelser; hem- och konsumentkunskap;

    Sammanfattning : Bakgrund Av den mat som produceras slängs en tredjedel, vilket är ett globalt slöseri av miljömässiga och ekonomiska resurser. Den svenska regeringens mål är att halvera det nationella matsvinnet till år 2030. Sverige har en lång tradition av att servera skolmat till elever, vilket numera är lagstadgat. LÄS MER

  5. 5. En skola i Solvalla

    Kandidat-uppsats, KTH/Arkitektur

    Författare :Paulina Aydin; [2018]
    Nyckelord :skola; Solvalla; orange; arkitektur; konst; förskola; lågstadieskola; kandidatprojekt; arkitekturprojekt;

    Sammanfattning : I västra Stockholm, i ett område kallat för Solvalla, planeras en ny stadsdel med många nya bostäder. I samband med detta planeras följaktligen nya förskolor och skolor. LÄS MER