Sökning: "Socker"

Visar resultat 1 - 5 av 212 uppsatser innehållade ordet Socker.

  1. 1. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER

  2. 2. Possible sugar substitutes to reduce sugar in bread : without affecting taste and quality

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Elin Forslund; [2023]
    Nyckelord :bread; sugar substitute; sugar reduction; inulin; oligofructose; amyloglucosidase; glucoamylase; dough; wheat dough; clean label;

    Sammanfattning : The World Health Organization (WHO) is recommending a reduction of added sugars in food to decrease non-communicable diseases. This study was made in a collaboration with the bread company Pågen, who wants to reduce the added sugar, sucrose, to meet the recommendations from WHO and the consumer's wishes for less sugar in bread. LÄS MER

  3. 3. Concentration of Proteins and Decrease of Salt Content in a Hydrolyzed Fermentation Broth Using Membrane Filtration

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Linnea Sjökvist; [2023]
    Nyckelord :Membrane filtration; ultrafiltration; PHA; polyhydroxyalkanoates; chemical engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Membrane filtration was used to concentrate proteins and decrease the salt concentration in a hydrolyzed fermentation broth. The broth was a by-product from the bacterial production and extraction of polyhydroxyalkanoates (PHA), that can be used to produce biobased plastics. LÄS MER

  4. 4. Attityder som determinant för hälsosamma kostvanor : En kvantitativ tvärsnittsstudie om universitetsstudenters attityder till hälsosamma kostvanor och kostråd, i relation till kön och intag

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Arvid Heikinniemi; Moa Lindblom; [2023]
    Nyckelord :Attityder; Kost; Kvantitativ; Studenter; Theory of planned behaviour;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kostvanor kan orsaka ohälsa genom icke-smittsamma sjukdomar. Utifrån Sveriges nationella kostråd är fördelningen av hälsosamma kostvanor mellan män och kvinnor inte jämnt uppdelad. Kvinnor har mer hälsosamma kostvanor än män, vilket uppmärksammas i flera målgrupper. LÄS MER

  5. 5. Investigation of flux dependence on viscosity in ultrafiltration

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Peter Bourghardt; [2023]
    Nyckelord :ultrafiltration; viscosity; molasess; konjac glucomannan; comsol; LabStak M39; membrane; filtration; chemical engineering; Chemistry;

    Sammanfattning : This project aims to compare the effect of viscosity on flux for high viscosity liquids. The performance of two different viscous solutions was studied in a plate-and-frame membrane module. LÄS MER