Sökning: "Svensk mjölk"

Visar resultat 1 - 5 av 72 uppsatser innehållade orden Svensk mjölk.

  1. 1. Äggstockscystor hos mjölkkor : en jämförelse av den kliniska bilden, förekomst, och diagnostiken idag mot för 10–20 år sedan

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Julia Nygårds; [2024]
    Nyckelord :follikelcysta; fruktsamhetstörning; fertilitet; riskfaktorer;

    Sammanfattning : Äggstockscystor är en vanlig anledning till nedsatt fruktsamhet hos mjölkkor. Tillståndet uppstår till följd av en utebliven ägglossning där follikeln fortsätter att växa och blir kvarstående i äggstocken. Cystorna gör korna infertila under tiden som de finns kvar i äggstocken och kan därmed förlänga kalvningsintervallet. LÄS MER

  2. 2. Faktorer som påverkar livslängden hos svenska mjölkkor : effekter på metanutsläppen

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Mikaela Walltin; [2023]
    Nyckelord :fertilitet; nkalvningsålder; kvigor; metan; mjölkkor; rekryteringsprocent;

    Sammanfattning : Livslängden hos svenska mjölkkor är idag relativt kort då faktorer som en hög rekryteringsprocent, låg fertilitet, sjukdomar och skador, låg mjölkavkastning, hög inkalvningsålder och en önskan om bättre genetiskt material i nästa generations kvigor spelar in. Alla dessa faktorer påverkar i sin tur metanutsläppen då en mjölkko som lever länge och bidrar till besättningen med sin mjölkavkastning har lägre metanutsläpp än en ko som lever kortare tid. LÄS MER

  3. 3. Utmaningar och möjligheter för mindre mjölkkobesättningar i Sverige : en kvalitativ studie med fokus på djurvälfärd, smittskydd och klimatanpassning

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Sofia Carlsson; [2023]
    Nyckelord :svensk mjölkproduktion; mindre mjölkkobesättning; utmaningar; möjligheter; styrkor; djurvälfärd; smittskydd; klimatanpassning;

    Sammanfattning : Mjölkproduktionen är en viktig del av den svenska livsmedelsförsörjningen. För att mjölkgårdar ska bidra till en hållbar sådan krävs bland annat att de har ett gott smittskydd, god djurhälsa och en klimatanpassad produktion. LÄS MER

  4. 4. Framtidsspaning för svensk mjölk : Identifiering av nyckelfaktorer för att öka konkurrenskraften i svensk mjölk genom jämförelse av strategier

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Josefine Andersen; Linus Brink; [2023]
    Nyckelord :Konkurrenskraft; strategi; livsmedelsstrategi; mjölksektor; kartläggning; policy; marknad; svensk mjölkproduktion;

    Sammanfattning : I svensk livsmedelsstrategi som lanserades i juni 2017 skrivs det att konkurrenskraft är en viktig del i utvecklingen av Sveriges animalieproduktion och självförsörjning. Detta ska uppnås genom produktionsökning, expansion på inhemsk och utländsk marknad samt miljömål. Dock har trenderna under de senaste åren varit de motsatta. LÄS MER

  5. 5. Åtta lantbrukares syn på mervärdet av Sveriges antibiotikastrategi : en kvalitativ studie om mjölk- och grisproducenters uppfattning om mervärde, ekonomi och framtid kring Sveriges antibiotikastrategi

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Linnéa Bergqvist; Britta Henriksson; [2023]
    Nyckelord :Antibiotika; mervärde; ekonomiska konsekvenser; antibiotic use; eu;

    Sammanfattning : Sverige skrev historia genom att vara det första landet i världen med att sätta stopp för antibiotika i tillväxtfrämjande syfte. Först 20 år senare genomförde EU samma regelverk i resterande länder i EU. LÄS MER