Sökning: "Tarmflora"

Visar resultat 16 - 20 av 34 uppsatser innehållade ordet Tarmflora.

  1. 16. ”Gut-brain axis” : En kvantitativ undersökning om konsumenters kännedom om och attityd till livsmedel som främjar tarmfloran och dess kommunikation medhjärnan.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Rebecca Ahlbin; Tara Junker; [2018]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett intresse hos konsumenter för mat kopplat till tarmfloran har setts av Livsmedelsverket. Fenomenet gut-brain axis har nyligen fått acceptans i forskarvärden. Sambandet mellan mage, tarm och psyket tyder på att gut-brain axis har inflytande på humör samt beteende. LÄS MER

  2. 17. Nutritional value of some insects and their impact on post weaning diarrhoea caused by Escherichia coli

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Therese Schönborg; [2017]
    Nyckelord :black soldier fly; house cricket; mealworm larvae; chitin; chitosan;

    Sammanfattning : Insects like Black soldier fly (Hermetia Illucens), Mealworm larvae (Tenebrio Molitor) and House cricket (Acheta Domesticus) are of interest as possible sources of protein to be fed to monogastic animals like pigs and poultry, as they are all thought to have nutrient compositions similar to soybean- or fish meal. This is of interest as the demand for high quality protein is increasing in time with the growing world population. LÄS MER

  3. 18. Brunalger till smågrisar och dess bioaktiva effekter

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Alma Eriksson; [2017]
    Nyckelord :avvänjning; laminarin; fucoidan; avvänjningsdiarré; bioaktiva substanser; fodertillskott;

    Sammanfattning : I denna litteratursammanställning är syftet att redogöra för vilka bioaktiva substanser i brunalger som blivit mest utforskade och deras effekter när det ges som fodertillskott till smågrisar vid avvänjning. Samt att utreda om brunalger kan vara ett alternativ till antibiotika för att minska eventuella problem vid avvänjning. LÄS MER

  4. 19. Antinutritionella faktorer i baljväxter : hälsoeffekter, halter och effekter av beredning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ylva Henriksson; [2017]
    Nyckelord :baljväxter; antinutritionella faktorer; proteasinhibitorer; α-amylasinhibitorer; lektiner; saponiner; α-galaktosider; fytat; tanniner; oxalat; lektiner; sojaböna; lupin; bondböna; trädgårdsböna; ärta; lins; beredning; tillagning;

    Sammanfattning : Konsumtion av baljväxter som livsmedel har positiva hälsoeffekter men begränsas av förekomsten av antinutritionella faktorer (ANF). ANF minskar utnyttjandet av näringsämnen genom olika mekanismer, till exempel inhibering av digestionsen-zymer eller komplexbindning med mikro- och makronutrienter, och kan vara direkt skadliga i stora mängder. LÄS MER

  5. 20. Tre sötningsmedels påverkan på tarmfloran

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Annika Lindström; [2017]
    Nyckelord :Microbiota; sweeteners; stool sample;

    Sammanfattning : Idag pekar allt mer forskning på tarmflorans betydelse för individens hälsa. En förändrad tarmflora, dysbios, har kunnat kopplats till flertal olika sjukdomstillstånd, så som tjocktarmscancer, autoimmuna sjukdomar och allergier. Tarmfloran påverkas av det vi äter och det är därför av vikt att studera hur kosten påverkar tarmfloran. LÄS MER