Sökning: "Transport av livsmedel"

Visar resultat 1 - 5 av 58 uppsatser innehållade orden Transport av livsmedel.

  1. 1. Investigation of flux dependence on viscosity in ultrafiltration

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Peter Bourghardt; [2023]
    Nyckelord :ultrafiltration; viscosity; molasess; konjac glucomannan; comsol; LabStak M39; membrane; filtration; chemical engineering; Chemistry;

    Sammanfattning : This project aims to compare the effect of viscosity on flux for high viscosity liquids. The performance of two different viscous solutions was studied in a plate-and-frame membrane module. LÄS MER

  2. 2. Finding ways to develop a sustainable bioeconomy: The case of industrial cassava in Colombia : Environmental impact and food security insights from a combined life cycle assessment and interview study

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Isabel Nilsson Alarcón; [2023]
    Nyckelord :industrial cassava; food security; land use; climate change; biodiversity loss; sustainable bioeconomy; Life Cycle Assessment LCA ; Colombia; industriell kassava; tryggad livsmedelsförsörjning; markanvändning; klimatförändring; minskad biodiversitet; hållbar bioekonomi; livscykelanalys LCA ; Colombia;

    Sammanfattning : Cassava has been identified as a potential key crop for a sustainable bioeconomy in Colombia.However, the bioeconomy is not inherently sustainable, and neither is producing cassava,which makes research on it crucial. Increasing biomass circularity could be key for increasingthe cassava industry’s sustainability performance. LÄS MER

  3. 3. Påverkan på klimat och biologisk mångfald från svensk och importerad quinoa: ett livscykelperspektiv

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Energy and Technology

    Författare :Saga Enberg; [2023]
    Nyckelord :biologisk mångfald; hållbar livsmedelsproduktion; klimatpåverkan; livscykelanalys LCA ; quinoa;

    Sammanfattning : Quinoa anses vara en framtidsgröda, och har attraktiva egenskaper så som högt näringsinnehåll och brett användningsområde. I Sydamerika har quinoa odlats i tusentals år. I Sverige odlas quinoa genom företaget Nordisk Råvara. LÄS MER

  4. 4. Livsmedelsbutikers frukt- och grönsakssvinn : En kvalitativ intervjustudie om orsaker och åtgärder till matsvinn i livsmedelsbutiker

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Alfred Norling; [2022]
    Nyckelord :Food waste; Grocery stores; Measures; Causes; Matsvinn; Livsmedelsbutiker; Åtgärder; Orsaker;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ungefär en tredjedel av all mat som produceras från alla delar i leveranskedjan slängs, trots att 870 miljoner av värdens invånare svälter. Samtidigt orsakar matsvinn omfattande växthusgasutsläpp och kostar samhället stora summor pengar. LÄS MER

  5. 5. Temperaturens inverkan på tillväxt av olika mikroorganismer på frysta livsmedel

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Almohannad Alahmad; [2022]
    Nyckelord :Frysning; ; förskämning; hållbarhet; mikroorganism; upptining;

    Sammanfattning : Metoder för att bevara mat har varit en viktig aspekt för att säkra livsmedelsförsörjningen genom historien. Frysning och andra konserveringsmetoder har använts med framgång under årens lopp för att förlänga livsmedels hållbarhetstid, men det finns ibland mikroorganismer på livsmedel som kan växa till mängder som kan leda till sjukdom och utgöra problem för individers hälsa, eller så kan de förskämma livsmedel. LÄS MER