Sökning: "Triglycerider"

Visar resultat 1 - 5 av 51 uppsatser innehållade ordet Triglycerider.

  1. 1. Effekt av blåbär på blodlipider En systematisk litteraturöversikt om effekt av blåbärsintag på blodlipider.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Vendela Welander; Viktoria Morell; [2024-02-09]
    Nyckelord :Lipids; LDL; HDL; total cholesterol; triglycerides; blueberries; anthocyanins; Lipider; totalkolesterol; triglycerider; blåbär; antocyanin;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet är att sammanställa det aktuella forskningsunderlaget för att undersöka om intag av blåbär förändrar lipidnivåer hos män och kvinnor ≥18 år jämfört med att inte inta blåbär. Metod: I denna systematiska översiktsartikel har en litteratursökning genomförts. LÄS MER

  2. 2. Spirulinas effekt på blodlipidnivåer – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Andrea Grankvist; Fia Löfmark; [2024-02-09]
    Nyckelord :Spirulina; Arthrospira Maxima; Arthrospira Platensis; blodlipider; LDL; HDL; totalkolesterol; triglycerider; blood lipids; total cholesterol; triglycerides;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om spirulinaintag har en effekt på blodlipidnivåer hos vuxna människor, oavsett hälsostatus. Metod: En systematisk litteratursökning utfördes i databaserna Scopus och PubMed. LÄS MER

  3. 3. Att behandlas för hyperlipidemi : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Aysha Hajisherwali; [2023]
    Nyckelord :Experiences; Hyperlipidemia; Nurse; Patients; Treatment; Behandling; Hyperlipidemi; Patienter; Sjuksköterska; Upplevelser;

    Sammanfattning : Bakgrund: Hyperlipidemi är ett medicinskt tillstånd som innebär förhöjda nivåer av kolesteroloch triglycerider i blodet. Det är en komplex interaktion av cellulära och molekylära processersom styr kroppens lipidmetabolism. Faktorer som livsstil, kost och ärftliga faktorer spelar en avgörande roll i dess utveckling. LÄS MER

  4. 4. Förbättrar fermenterad soja lipidnivåer?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonathan Orinius; Marcelo Villalta Rivera; [2022-06-21]
    Nyckelord :Apo B Apo A1; Fermenterad soja; HDL kolesterol; LDL kolesterol; Lipider; RCT; Total kolesterol; Triglycerider; Triglycerides; Total cholesterol; Lipids; LDL cholesterol; HDL cholesterol; Fermented soy;

    Sammanfattning : Syfte: Undersöka om fermenterade sojaprodukter har en effekt på lipidnivåer hos vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med inget intag av sojaprodukter Metod: Insamling av data skedde i de två databaserna Scopus och Pubmed. Mesh termer som användes var ‘’Soy Foods’’, “Fermentation” och “Lipids” etc. LÄS MER

  5. 5. Effekt av ändrade centrifugeringsparametrar på rutinkemi- och koagulationsanalyser

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Muhammed Turan; [2022]
    Nyckelord :Centrifugation; Coagulation; Routine chemistry; Centrifugering; Koagulation; Rutinkemi;

    Sammanfattning : To separate plasma/serum from blood cells, blood samples are centrifuged. Currently, there is no standard centrifugation protocol available. However, there are several centrifugation recommendations from the tube manufacturers. LÄS MER