Sökning: "Undernäring."

Visar resultat 1 - 5 av 260 uppsatser innehållade ordet Undernäring..

  1. 1. Malnutrition i Kapstaden : en kvalitativ studie om erfarenheter av att arbeta med malnutrition och dess bakomliggande orsaker

    Kandidat-uppsats, Sophiahemmet Högskola

    Författare :Fanny Arebark; Ellen Sandahl; [2024]
    Nyckelord :Cape Town; Malnutrition; Non-governmental organizations; Prevention; Strategies; Icke-statliga organisationer; Kapstaden; Malnutrition; Prevention; Strategier;

    Sammanfattning : Bakgrund Malnutrition är ett omfattande problem i Sydafrika och är orsaken bakom nästan hälften av dödsfall hos barn under 5 år i Sydafrika. Undernäring ger både kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser på individ- och samhällsnivå. LÄS MER

  2. 2. Att förebygga undernäring hos äldre : En litteraturöversikt över sjuksköterskans erfarenheter

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Hanna Brännbacka; Maria Törnqvist; [2024]
    Nyckelord :Dokumentation; nutrition; riskbedömning; undernäring; äldre patienter;

    Sammanfattning : Bakgrund: Undernäring kan ge allvarliga konsekvenser för den äldre patienten. Tidigare forskning visar att äldre patienter upplever undernäring som skrämmande. Samtidigt finns en okunskap kring ämnet. Anhöriga vill delta i nutritionsvården. LÄS MER

  3. 3. Att kämpa för varje andetag : En litteraturstudie om patienters erfarenheter av att leva med kroniskt obstruktiv lungsjukdom

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)

    Författare :Alice Andersson; Angelica Allarud Hultenius; [2023]
    Nyckelord :Kroniskt obstruktiv lungsjukdom; KOL; Patient; Erfarenheter;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en av de vanligaste folksjukdomarna. I nuläget förekommer det ingen botande behandling trots dess omfattande förekomst. Därmed syftar den nuvarande behandlingen till att upprätthålla kontroll av sjukdomen. Sjukdomen orsakar symtom som dyspné, hosta och ökad slemproduktion. LÄS MER

  4. 4. Vad har kroppspositionen för påverkan på uppmätt vadomkrets? : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Vilma Jonsson; Josefin Knave; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Förlust av muskelmassa är ett av de fenotypiska kriterierna för att diagnostisera undernäring enligt Global Leadership Initiative on Malnutrition (GLIM). En enkel metod för att bedöma muskelmassa är att mäta vadomkrets. Det saknas dock konsensus kring i vilken kroppsposition och på vilket ben vadomkrets ska mätas. LÄS MER

  5. 5. PERSONER MED DEMENSSJUKDOM -UPPLEVELSER AV MÅLTIDSMILJÖN : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Sundus Isse Nur; Shukri Osman Hussein; [2023]
    Nyckelord :Dementia; Experience; Meal environment; Nursing home; Demenssjukdom; Måltidsmiljö; Upplevelse; Äldreboende;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer med demens upplever ofta undernäring. När den obotliga sjukdomen fortskrider leder den till förlust av kognitiva förmågor. En väsentlig förmåga för människor är förmågan att äta och dricka men på grund av demens utvecklar personer med demens svårigheter att äta och dricka. Dessa ökar risken för undernäring. LÄS MER