Sökning: "Vätskeintag"
Visar resultat 1 - 5 av 30 uppsatser innehållade ordet Vätskeintag.
1. Patienters upplevelser av egenvård vid hjärtsvikt : En litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaperSammanfattning : Bakgrund: Hjärtsvikt är en folkhälsosjukdom som ökar i världen. Hjärtsvikt innebär att hjärtats pumpförmåga inte kan tillgodose kroppens organ och vävnader med blod. Sjukdomen medför en hög dödlighet som kan minskas med egenvårdsbehandling. Det handlar om åtgärder för att bibehålla livskvalitet trots sjukdomen. LÄS MER
2. Omvårdnadsinterventioner vid postoperativ obstipation hos vuxna med höftfraktur, : En litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)Sammanfattning : Bakgrund- Obstipation är en vanligt förekommande komplikation hos patienter postoperativt. Detta kan till stor det bero på att tarmens rörelser påverkas både preoperativt och framför allt postoperativt med immobilisering, vätska- nutrition intag samt smärtlindring med opioider ( Folkhälsomyndigheten, 2022). LÄS MER
3. Sjuksköterskan inom det multidisciplinära teamet för personer med dysfagi efter stroke – Interventioner för säker vård
Magister-uppsats,Sammanfattning : Bakgrund: Dysfagi är en vanligt förekommande komplikation efter stroke som kan få stora konsekvenser för den drabbade personen och närstående. Inom strokevården idag förespråkas ett multidisciplinärt arbetssätt för att en säker vård ska uppnås. LÄS MER
4. Icke-invasiva omvårdnadsåtgärder för patienter med obstipation på äldreboende som är 65 år och äldre : En litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för vårdvetenskap (VV)Sammanfattning : Bakgrund: Att vara obstiperad innebär fysiskt och psykiskt lidande som påverkar livskvaliteten negativt. Försämrat vätskeintag, fiberfattig kost, immobilisering, sjukdom och läkemedel är riskfaktorer för att drabbas av obstipation. En hög ålder och kvinnligt kön innebär en ytterligare ökad risk för att drabbas. LÄS MER
5. Måltidsmiljö vid demenssjukdom
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Allt eftersom demenssjukdomen fortskrider får många patienter svårigheter att äta på grund av utvecklade kognitiva och fysiska funktionsnedsättningar. Problem: Patienter med demenssjukdom löper därför risk för undernäring och försämrad hälsa då deras tillstånd i förlängningen leder till måltidsrelaterade svårigheter. LÄS MER