Sökning: "added sugar"

Visar resultat 1 - 5 av 46 uppsatser innehållade orden added sugar.

  1. 1. Sockerskattens roll i utvecklingen av hälsosamma matvanor för barn - en studie som belyser hur en sockerskatt kan påverka svenska livsmedelsföretag.

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Economics

    Författare :Gabriella Falk; [2023]
    Nyckelord :Socker; livsmedel; barnmat; sockerskatt; matvanor; folkhälsa; livsmedelsföretag; samhällsekonomi; beslutsteori; strategi;

    Sammanfattning : Allt fler länder börjar se ett växande folkhälsoproblem samt att det samhällsekonomiska perspektivet påverkas negativt till följd av en hög sockerkonsumtion bland befolkningen. I Sverige har man börjat se en minskning av direktkonsumtionen av socker (råsocker och bitsocker) samtidigt som intaget av socker i form av choklad, konfektyr som bakverk, godis samt läskedrycker har ökat kraftigt. LÄS MER

  2. 2. Possible sugar substitutes to reduce sugar in bread : without affecting taste and quality

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Elin Forslund; [2023]
    Nyckelord :bread; sugar substitute; sugar reduction; inulin; oligofructose; amyloglucosidase; glucoamylase; dough; wheat dough; clean label;

    Sammanfattning : The World Health Organization (WHO) is recommending a reduction of added sugars in food to decrease non-communicable diseases. This study was made in a collaboration with the bread company Pågen, who wants to reduce the added sugar, sucrose, to meet the recommendations from WHO and the consumer's wishes for less sugar in bread. LÄS MER

  3. 3. Sockersötade drycker och bukspottkörtelcancer : Sambandet mellan intag av sockersötade drycker och risk för bukspottkörtelcancer

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Jenny Lundqvist; [2023]
    Nyckelord :Sugar-sweetened beverages; added sugar; risk factor; pancreas cancer; sockersötade drycker; tillsatt socker; riskfaktor; bukspottkörtelcancer;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sockersötade drycker är drycker till vilka sockerarter tillsatts. Dessa drycker konsumeras globalt och många gånger överskrids rekommendationerna om intag av tillsatt socker, vilket kan leda till negativa hälsoeffekter. LÄS MER

  4. 4. Punktskatt på sötade drycker i Sverige : En kostnads-nyttoanalys

    Magister-uppsats, Karlstads universitet/Handelshögskolan (from 2013)

    Författare :Ellen Huss; Simon Solsten; [2023]
    Nyckelord :Cost-benefit analysis; Economics; Sugar tax; Sugar-sweetened beverages; Excise tax; Kostnadsnyttoanalys; Nationalekonomi; Sockerskatt; Sötad dryck; Punktskatt;

    Sammanfattning : Unhealthy eating habits are one of the main causes of deteriorating health and premature death among Sweden’s population. Foods containing added sugars are common today and they rarely contain the nutrients that are essential for our bodies to stay healthy. Overconsuming sugar can lead to several diseases, including obesity and caries. LÄS MER

  5. 5. The Production and Characteristics of an Orange Fleshed Sweet Potato Yogurt

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Ariam Kunfu; [2023]
    Nyckelord :Sweet potato; fermentation; Ghana; yogurt; L. bulgaricus; S. thermophilus; food technology and nutrition; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Yogurt is an ancient food, used for a better preservation of milk. Milk gets fermented by Streptococcus thermophilicus and Lactobacillus bulgaricus (lactic acid bacteria, LAB) which converts the lactose present in the milk to lactic acid. These probiotics support the microbial population balance of the gastrointestinal tract. LÄS MER