Sökning: "albumin"

Visar resultat 6 - 10 av 85 uppsatser innehållade ordet albumin.

  1. 6. Nutritionens betydelse för läkning av bensår : En beskrivande litteraturstudie

    M1-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för vårdvetenskap

    Författare :Mollie Bylund; Malin Pierrou; [2023]
    Nyckelord :Leg ulcers; nutrition; wound healing; Bensår; nutrition; sårläkning;

    Sammanfattning : Bakgrund: Svårläkta bensår är ett omfattande och komplext problem inom vård och omsorg. Läkningsprocessen är ofta långdragen och innebär ett stort lidande för patienten med negativ inverkan på livskvaliteten. LÄS MER

  2. 7. Improving the sensorial properties of pea protein through fermentation

    Master-uppsats, Lunds universitet/Förpackningslogistik

    Författare :Antonios Stamatakis; [2023]
    Nyckelord :Lactic acid fermentation; fermented pea powder; cultures and screening; physicochemical properties; sensory analysis.; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Lactic acid fermentation has been a widely used process for many years, offering nutritional and sensory benefits to plant proteins. In this study, the objective was to produce a fermented pea powder with enhanced sensory properties by combining previous research from FrieslandCampina. LÄS MER

  3. 8. KARAKTERISERING AV EN PLASMABUREN SIGNALMOLEKYL SOM STIMULERAR FRISÄTTNING AV SFINGOSIN-1-FOSFAT FRÅN RÖDA BLODKROPPAR

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet / Instiutionen för biologi och miljövetenskap

    Författare :Matilda Nordström; [2022-10-19]
    Nyckelord :Sphingosine-1-phosphate S1P ; Red blood cells; Plasma; Signaling molecule; LC-MC;

    Sammanfattning : Bioactive sphingolipid Sphingosine-1-phosphate (S1P) is found in blood, where it plays an important part in, for example, angiogenesis. S1P is synthesized in hepatocytes, vascular endothelium and blood cells, then transported with high-density lipoprotein (HDL) or albumin in plasma. S1P can accumulate in, and be released from red blood cells. LÄS MER

  4. 9. Separation and identification of IgG glycopeptides using Capillary Electrophoresis and Ultra High-Performance Liquid Chromatography-Mass Spectrometry

    Master-uppsats, KTH/Kemi

    Författare :Madeleine Lövås; [2022]
    Nyckelord :Immunoglobulin G; peptides; CE; UHPLC-MS; MALDI-TOF; Immunglobulin G; peptider; CE; UHPLC-MS; MALDI-TOF;

    Sammanfattning : I den här studien har metoder för att separera immunoglobulin (IgG) utvecklats med hjälp av kapillärelektrofores (CE) och Ultra högupplösande vätskekromatografi-Mass spektrometri (UHPLC-MS). Vid analysen av peptider från IgG spjälkat av trypsin (IgG TD) detekterades 26 glykopepeptider med UHPLC-MS genom att använda olika gradienter och mobilfaser. LÄS MER

  5. 10. Inflammationsmarkörer hos nöt : Kinetik av serumamyloid A (SAA) och fibrinogen vid inflammation

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Amelia Åkesson; [2022]
    Nyckelord :Serumamyloid A; fibrinogen; inflammationsmarkörer; akutfasproteiner; LATIA; nöt;

    Sammanfattning : Inflammation är en central del i det medfödda immunförsvaret och är en vanlig anledning till att djur behandlas av veterinär. För att följa en systemisk inflammations förlopp i kroppen kan man analysera olika inflammationsmarkörer, även kallade akutfasproteiner, i blod. LÄS MER