Sökning: "alternativ nutrition"

Visar resultat 16 - 20 av 80 uppsatser innehållade orden alternativ nutrition.

  1. 16. eHälsa som stöd för att förbättra kostvanor hos patienter med hypertoni : En digital interventionsstudie med DASH-kost

    Master-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för medicin och optometri (MEO)

    Författare :Elinor Medhammar; [2021]
    Nyckelord :Hypertension; DASH-diet; nutrition; ehealth; telemedicine; home blood pressure monitoring.; Hypertoni; DASH-kost; nutrition; eHälsa; Telemedicin; hemblodtrycksmätning.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) är en väletablerad icke-farmakologisk behandling vid hypertoni men används sällan inom traditionell hälso-och sjukvård på grund av tids- och resursbrist. Digitala metoder kan vara bättre lämpade för att ge långsiktigt stöd. LÄS MER

  2. 17. Potentiella tillämpningar för SMC (spent mushroom compost) inom växtodling

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Matilda Ericson; [2021]
    Nyckelord :Agaricus bisporus; champinjon; organisk gödsel; jordförbättring; suppressiva substrat; växtskydd; cirkulär ekonomi; white button mushroom; organic fertilizer; soil amendment; suppressive substrates; plant protection; circular economy;

    Sammanfattning : Det finns flera utmaningar inom hortikultur idag, bland annat att hitta alternativa lösningar till kemiska växtskyddsmedel, torv och konstgödsel. Cirkulär ekonomi och återvinning av näringsströmmar kan vara en möjlig väg för att bemöta dessa utmaningar. Champinjon (Agaricus bisporus) är den mest odlade svampen i Sverige. LÄS MER

  3. 18. Trichoderma spp. i substrat och kompost : ett verktyg för att uppnå suppressivitet mot rotsjukdomar i hallon- och jordgubbsodling

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Ellinor Tryggvesson; Elin Persson; [2021]
    Nyckelord :Fragaria x ananassa; Rubus idaeus; tunnelodling; växtskydd; rotpatogener; hållbarhet; torv; SMC; använd svampkompost; Agaricus bisporus; champinjon; tunnel cultivation; plant protection; root pathogens; sustainability; peat moss; spent mushroom compost; white button mushroom;

    Sammanfattning : I Sverige ökar efterfrågan på bär, i synnerhet för hallon och jordgubbar, vilket ställer krav på en ökad produktion och skörd. Tunnelodling kan ge en effektivare produktion framför allt på grund av förlängd säsong. LÄS MER

  4. 19. Effekten av kanel på primär dysmenorré hos kvinnor – en systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Erik Dunåker; Åsa Grundström; [2020-06-22]
    Nyckelord :kanel; dysmenorré; smärta; menstruation; cinnamon; dysmenorrhea; pain; menstruation;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekten av kanel på primär dysmenorré hos kvinnor - En systematisk översiktsartikel Författare: Erik Dunåker och Åsa Grundström Handledare: Anna Winkvist Examinator: Jenny Van Odjik Linje: Dietistprogrammet Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2020-04-21 Bakgrund: Dysmenorré är ett globalt problem bland unga kvinnor och är för denna grupp den främsta orsaken till frånvaro från skola och jobb. Internationella tvärsnittsstudier indikerar att omkring 30-60% av kvinnor i åldern 15-49 år lider av primär dysmenorré, dvs mensvärk utan en bakomliggande sjukdom. LÄS MER

  5. 20. Side Streams Throughout the Food Supply Chain in Västra Götaland - A Study of Reported Data, Interviews with Food Producers and a Simplified LCA Case Study

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Emma Kihlberg; [2020]
    Nyckelord :Food waste; Food loss; Side streams; Food supply chain; Västra Götaland; Food producers; LCA; Life cycle assessment; Sidoströmmar; Livsmedelskedjan; Livsmedelsproduktion; Livscykelanalys; Matsvinn; Matavfall; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : Vikten av resurseffektivitet i livsmedelskedjan är tydlig, eftersom denna sektor är en av de största bidragarna till negativ klimatpåverkan globalt. Målet med den här uppsatsen var att utforska sidoströmmar av mat inom livsmedelskedjan i Västra Götaland, för att kartlägga hur mycket som redan är täckt i statistiken och vilka luckor i datamaterialet som finns för framtida forskning att täcka. LÄS MER