Sökning: "alternativ till nitrittillsatser"
Hittade 2 uppsatser innehållade orden alternativ till nitrittillsatser.
1. Alternativ till nitrittillsatser i charkuterivaror
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Nitrit anses vara en multifunktionell tillsats som används i charkuterivaror. Den bi-drar med färg, smak, och verkar antioxidativt och antimikrobiellt. Till sin nackdel bidrar nitrit till bildandet av potentiellt cancerogena nitrosaminer vid intag eller under upphettning. Nitrit är därav en av de mer debatterade tillsatserna. LÄS MER
2. Nitrittillsatser i charkuterivaror : fördelar, nackdelar och alternativ
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food ScienceSammanfattning : Nitrittillsatser i charkuterivaror har under lång tid använts för sina färggivande, sensoriska, antibakteriella och konserverande egenskaper. Dess färggivande egenskaper beror på re- aktioner med muskelproteinet myoglobin, vilket leder till bildande av rosa nitrosyl- myoglobin. LÄS MER