Sökning: "alternativa proteinkällor"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade orden alternativa proteinkällor.

  1. 1. Äcklet : Västvärldens framing av insektsprotein

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap; Lunds universitet/Institutionen för kommunikation och medier

    Författare :Vera Bäckström; Edith Hoflund Jingsäter; [2023]
    Nyckelord :mattabu; kultur; framing; klimat; Social Sciences;

    Sammanfattning : Mänskligheten står inför en klimatkris som ställer krav på livsstilsförändringar och innovativa lösningar för att möta de snart akuta problemen. En av de stora utmaningarna blir att mätta en växande befolkning samtidigt som världens marker utsätts för torka, översvämningar eller andra extremväder. LÄS MER

  2. 2. Technical Aspects of Plant-based Protein Coagulation for Cheese Analogues

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fardos Dana El Soudi; [2023]
    Nyckelord :Cheese analogues; Coagulation; Fava Bean; Plant-based; Protein; Soybean and Sustainability.;

    Sammanfattning : This report highlights the importance of exploring alternative protein sources to produce sustainable and nutritious cheese analogues. Using legumes such as soybeans and fava beans can be a crucial step towards reducing our reliance on animal products. While also staying within the planetary boundaries, in line with the United Nations global goals. LÄS MER

  3. 3. Svenska konsumenters syn på att minska konsumtionen av rött kött i relation till dess påverkan på klimatet : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Victor Allansson; Pixie Arnell; Pamela Bedier; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Inledning: Jordens resurser behöver räcka till allt fler människor och under längre tid då befolkningsmängden ökar och medellivslängden blir allt högre. Globalt sett står köttproduktionen för ca 15-20 procent av de totala växthusgasutsläppen. LÄS MER

  4. 4. Ett doft- och smakbibliotek avseende hampfrö-presskaka, gula mjölmasklarver, texturerad veteprotein, ärtproteinisolat och ärtprotein koncentrat : En sensorisk undersökning av alternativa proteinkällor

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Michael Vu; Sofie Holmberg; [2021]
    Nyckelord :Hempseed press cake; mealworm; textured wheat protein; pea protein; alternative protein sources; fragrance- and flavour library; Hampfrö-presskaka; mjölmask; texturerad veteprotein; ärtprotein; alternativa proteinkällor; doft- och smakbibliotek;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att genom sensoriska analyser sammanställa ett doft- och smakbibliotek för hampfrö-presskaka, gula mjölmasklarver, texturerad veteprotein, ärtproteinisolat och ärtprotein koncentrat. Metoderna pilotstudie, konsensustest och in-house intensitetstest används i studieprocessen. LÄS MER

  5. 5. Rethinking waste streams: using food waste to rear mealworms

    Master-uppsats, KTH/Miljöstrategisk analys (fms)

    Författare :Andreea Toca; [2017]
    Nyckelord :mealworms; protein; food waste; waste management; insects; rearing; biogas; sustainable; permaculture; diet;

    Sammanfattning : In needing to create a better and more sustainable future for our world, changing our diet and finding a  sustainable ‘protein of the future’ is one of the necessary steps we must take. This thesis explores the relatively fresh, but not unheard of, concept of using food waste to rear mealworms for human consumption, in the Swedish context. LÄS MER