Sökning: "antibiotic consumption"

Visar resultat 1 - 5 av 24 uppsatser innehållade orden antibiotic consumption.

  1. 1. Antibiotic consumption was associated with higher abundance of gut microbiota species previously linked to coronary atherosclerosis in the population-based SCAPIS cohort

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för biologisk grundutbildning

    Författare :Tiscar Graells Fernandez; [2023]
    Nyckelord :bioinformatics; microbiome; gut; subclinical coronary atherosclerosis;

    Sammanfattning : Background: The human gut microbiota is the complex microbial community that lives in our gut. The gut microbiota has a key role in health and disease and its disruption has been linked to several chronic diseases such as cardiovascular diseases. LÄS MER

  2. 2. Avelsarbetets roll i kampen mot antibiotikaresistenta bakterier : hur kan avel och genredigering reducera behovet av antibiotikatill produktionsdjur?

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Breeding and Genetics

    Författare :Ebba Gustafsson; [2023]
    Nyckelord :antibiotikaresistens; avel; husdjur; selektion; bakteriell infektion; infektionsresistens; infektionstolerans; genredigering; genetisk markör; genom; CRISPR;

    Sammanfattning : Antibiotikaresistenta bakterier utgör ett globalt hot för både sjukvård och livsmedelsproduktion då de begränsar möjligheten att behandla bakterieinfektioner hos både människor och djur. Förekomsten av resistenta bakterier växer globalt till följd av överflödig och felaktig användning av antibiotikapreparat. LÄS MER

  3. 3. Förstå viktiga faktorer kring strategisk planering inför expansion av mjölkproduktion

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Johan Larm; [2023]
    Nyckelord :Strategi; planeringsprocess; mjölkföretag; the fuzzy front end modell;

    Sammanfattning : För att säkerställa livsmedelsförsörjning i ett land är lantbruket helt fundamentalt. Sveriges befolkning har ökat samtidigt som livsmedelsproduktionen minskat. Stor potential finns för att öka den inhemska livsmedelsproduktionen. LÄS MER

  4. 4. Framtidsspaning för svensk mjölk : Identifiering av nyckelfaktorer för att öka konkurrenskraften i svensk mjölk genom jämförelse av strategier

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Josefine Andersen; Linus Brink; [2023]
    Nyckelord :Konkurrenskraft; strategi; livsmedelsstrategi; mjölksektor; kartläggning; policy; marknad; svensk mjölkproduktion;

    Sammanfattning : I svensk livsmedelsstrategi som lanserades i juni 2017 skrivs det att konkurrenskraft är en viktig del i utvecklingen av Sveriges animalieproduktion och självförsörjning. Detta ska uppnås genom produktionsökning, expansion på inhemsk och utländsk marknad samt miljömål. Dock har trenderna under de senaste åren varit de motsatta. LÄS MER

  5. 5. Kunskap och medvetenhet relaterad till antibiotika och antibiotikaresistens bland immigranter i Sverige

    Magister-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Sherin Ghali; [2021]
    Nyckelord :Antibiotics; antibiotic resistance; awareness; health literacy; immigrants; Antibiotika; antibiotika resistent; medvetenhet; health literacy; immigrants;

    Sammanfattning : Inledning: Konsumtionen av antibiotika skiljer sig mellan länder i världen. På lokal nivå sker överföring av antibiotikaresistens mellan de olika ekosystemen såsom gårdar, sjukhus, avloppsvatten, reningsverk och naturliga miljöer. LÄS MER