Sökning: "antioxidativ"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet antioxidativ.

  1. 1. Determining caffeine and 3-caffeoylquinic acid content in artisanal processed specialty coffee varieties with different roasting grades, origins, and brewing methods

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Oliver Mihajlovic; [2023]
    Nyckelord :kaffeanalys; koffein; klorogensyra; HPLC; analytisk kemi;

    Sammanfattning : Coffee is one of the most consumed beverages in the world, with about 10 million tons of coffee consumed in 2021. There are a lot of steps between the coffee tree and served beverage, as there are several processing methods each contributing to differences in fragrance, aroma, and acidity. LÄS MER

  2. 2. Äldre vetesorter i jämförelse med moderna vetesorter med fokus på nutrition : En scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Jonna Linehag; Maria Pettersson; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett intresse för identifiering av äldre vetesorter med större hälsopotential och näringsmässiga fördelar har under senare år ökat hos bönder, hantverksbagerier och konsumenter. Även ekologiskt odlade, lokalt producerade och nya typer av livsmedelsprodukter efterfrågas. LÄS MER

  3. 3. γ-aminobutyric acid Rich Foods : methods for production and the effects of intake

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Agnes Sjöblom; [2021]
    Nyckelord :gamma-aminobutyric acid; GABA; GABA tea; fermentation; functional food; probiotics; lactic acid bacteria;

    Sammanfattning : The current widespread interest in healthy lifestyle creates a demand for functional foods. New nutritious food products and supplements are launched on the market and products enriched with γ-aminobutyric acid (GABA) constitutes some of them. γ-aminobutyric acid is a widely present amino acid in plants, animals, fungi and microorganisms. LÄS MER

  4. 4. Key factors when going to market: A multi-perspective study of a novel oat-based compound's potential to go to market

    Master-uppsats, Lunds universitet/Kemiteknik (CI)

    Författare :Axel Andréasson; Linda Myhrman; [2021]
    Nyckelord :Go-to-market; Avenanthramide; Technology; Market; Company capabilities; Nutraceutical; Cosmeceutical; Chemical engineering; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : En allt mer åldrande befolkning och ett större fokus på att hålla sig frisk har lett till ett ökat intresse för naturbaserade produkter som ger lugnande och hälsofrämjande effekter som lätt kan inkorporeras i människors vardag. En molekyl som är intressant för sådana applikationer är avenantramider (AVN): en havrebaserad förening som har uppvisat antioxidativ kapacitet och anti-klåda, antiinflammatoriska och antiproliferativa effekter. LÄS MER

  5. 5. Kan marinering av kött reducera uppkomsten av heterocykliska aminer vid tillagning? : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Beatrice Lindh Dillon; [2019]
    Nyckelord :Heterocyclic amines; meat; cooking process; marinade; food; food process; health; aromatic; spices; herbs; beer; wine; Heterocykliska aminer; kött; tillagning; marinering; mat; livsmedel; hälsa; arom; kryddor; örter; vin; öl;

    Sammanfattning : Bakgrund: Över 20 mutagena ämnen har detekterats i tillagade livsmedel. Till dessa räknas heterocykliska aminer. Studier har visat att dessa aminer kan orsaka mutationer och därmed öka risken för att utveckla cancer. Heterocykliska aminer bildas under tillagning av kött i höga temperaturer genom Maillardreaktionen. LÄS MER