Sökning: "bönor"

Visar resultat 1 - 5 av 39 uppsatser innehållade ordet bönor.

  1. 1. Odlingsavståndets betydelse för korspollinering i böna (Phaseolus vulgaris) : en nordisk fältstudie baserad på hypokotylfärg som morfologisk markör

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Anne Schultz; [2023]
    Nyckelord :Korsbefruktning; inkorsning; genetisk mångfald; genbank; NordGen; fröuppförökning;

    Sammanfattning : Syftet med denna uppsats är att undersöka hur odlingsavståndet mellan olika accessioner av böna, Phaseolus vulgaris påverkar sannolikheten för inkorsningar. Phaseolus vulgaris klassas som en i huvudsak självpollinerande gröda men studier har visat att inkorsningar i P. LÄS MER

  2. 2. How antinutrients found in legumes and legume-based products affect the bioavailability of nutrients

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Anna Johansson; [2022]
    Nyckelord :Legumes; nutrients; bioavailability; antinutritional factors; absorption and uptake; antinutrients;

    Sammanfattning : As a plant-based diet has been more advocated for various reasons, legumes have become an important pillar in such a diet. Brown beans, yellow peas, green peas and fava beans are the dominating grain legumes grown in Sweden are a natural source of proteins, vitamins and minerals. LÄS MER

  3. 3. Amino Acid Analysis : Establishment of a GC-FID method for Amino Acid Analysis in Legumes

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Ludvig Karlsson; [2022]
    Nyckelord :Amino Acids; GC-FID; Hydrolysis; Legumes; Aminosyror; GC-FID; Hydrolys; Baljväxter;

    Sammanfattning : Demands for plant-based diets sufficient in all required amino acids are increasing due to health and environmental advantages. As legumes offer a complementing source of quality protein to the already heavily consumed cereals, methods for determining amino acid compositions in legumes are needed. LÄS MER

  4. 4. Falafel på favaböna : En studie på olika ingrediensers effekt på volym och textur

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik (kandidat); Lunds universitet/Livsmedelteknisk högskoleutbildning - YTH

    Författare :Johanna Lavin; Amanda Valenzuela Diaz; [2022]
    Nyckelord :food science; livsmedelsteknik; favaböna; falafel; proteinskifte; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : Köttkonsumtionen ökar hela tiden och bidrar till en negativ klimatpåverkan. Detta på grund av de växthusgaser som köttindustrin medför. Att äta en mer växtbaserad kost kan ha en effektfull inverkan på minskandet av dessa växthusgaser. LÄS MER

  5. 5. Smaksättning av vegetabilisk yoghurt på Vicia faba

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ellen Landström; [2022]
    Nyckelord :Vicia faba; åkerböna; bondböna; yoghurt; vegetabiliskt; smaksättning; närproducerat; proteinskifte;

    Sammanfattning : En övergång från animaliska till vegetabiliska proteiner är en attraktiv strategi för att förbättra livsmedelsproduktionen samt minska belastningen på miljön. Bondöna (Vicia faba) är en lämplig proteingröda att odla i Sverige vilket skulle gynna det svenska jordbruket samt var gynnsamt då trenden i samhället just nu är ett intresse för närproducerat. LÄS MER