Sökning: "bedömning vid dysfagi"

Visar resultat 1 - 5 av 16 uppsatser innehållade orden bedömning vid dysfagi.

  1. 1. Utfallsmått i screeningtesterna TWST och TOMASS : Vilket utfallsmått förutser bäst fynden vid en flexibel videoendoskopisk undersökning?

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Logopedi

    Författare :Anna Öhman-Ahlsved; Rebecka Berggren; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Svårigheter i någon eller några av sväljningens faser definieras som dysfagi. Flexibel videoendoskopisk undersökning av sväljning (FUS) är en instrumentell undersökningsmetod av sväljning. LÄS MER

  2. 2. Konsistensanpassning för personer med dysfagi: Översättning och kulturell anpassning av International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI)

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för neurovetenskap och fysiologi

    Författare :Sara Dahlström; Ida Henning; [2021-02-12]
    Nyckelord :IDDSI; dysfagi; översättning; konsistensanpassning; kulturell anpassning; IDDSI; dysphagia; translation; consistency modification; cultural adaptation;

    Sammanfattning : Sväljsvårigheter (dysfagi) uppskattas påverka 590 miljoner människor i världen. Konsistensanpassning av mat och/eller dryck är en vanlig intervention vid dysfagi. Föreliggande studie syftar till att översätta och kulturellt anpassa International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) till svenska. LÄS MER

  3. 3. Läkemedelsmanipulering Till Patienter Med Sväljsvårigheter : Att krossa/dela fasta orala läkemedel ur ett sjuksköterske- och klinikapotekarperspektiv

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för farmaci

    Författare :Nadin Dhaif; [2021]
    Nyckelord :dysfagi; läkemedelsmanipulering; sjuksköterskor; klinkapotekare; läkemedelshantering;

    Sammanfattning : Dysfagi är ett vanligt förekommande och mindre uppmärksammat tillstånd som påverkar patientens hälsa och livskvalité. Dysfagi innebär en försämrad ät- och sväljförmåga som kan leda till undernäring, ökad sjuklighet och uttorkning, som i sin tur kan leda till ökad dödlighet. LÄS MER

  4. 4. Sväljsvårigheter hos patienter som vårdas på sjukhus till följd av covid-19 : En retrospektiv journalgranskning

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Blom Johansson: Logopedi

    Författare :My Egersjö; Bea Grönlund; [2021]
    Nyckelord :SARS-CoV-2; COVID-19; dysphagia; swallowing; swallowing difficulties; Functional Oral Intake Scale; SARS-CoV-2; covid-19; dysfagi; sväljförmåga; sväljsvårigheter; Functional Oral Intake Scale;

    Sammanfattning : Coronavirus disease 2019 (covid-19) är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av viruset severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2). Sedan sjukdomens utbrott i december 2019 har viruset spridits globalt och infekterat fler än 270 miljoner människor världen över. LÄS MER

  5. 5. Krossning/delning av tabletter till patienter medsväljsvårigheter : -Olika professioners syn

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för farmaci

    Författare :Gizem Sertkaya; [2021]
    Nyckelord :Dysfagi; Läkemedelsmanipulering; Läkare; Logoped; Klinisk apotekare;

    Sammanfattning : I samband med att den äldre populationen blir en större andel av jordens befolkning ökar även sväljningsproblematiken i befolkningen. Dysfagi är ett tillstånd som försvårar både födo- och vätskeintaget, följden av detta är att administreringen av fasta orala läkemedel (tabletter/kapslar) försvåras. LÄS MER